Kirin: U prvoj polovici godine broj požara smanjen za gotovo 14 posto

U prvoj polovici ove godine broj požara smanjio se za gotovo 14 posto u odnosu na petogodišnji prosjek, a materijalna šteta za čak 38 posto, pohvalio se danas ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izvješćujući Vladu o pripremama protupožarne sezone.

ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - U prvoj polovici ove godine broj požara smanjio se za gotovo 14 posto u odnosu na petogodišnji prosjek, a materijalna šteta za čak 38 posto, pohvalio se danas ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izvješćujući Vladu o pripremama protupožarne sezone.

Da je ta sezona dobro pripremljena Vladu je uvjeravao i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Đuro Poldrugač, a pridružio mu se i ministar obrane Berislav Rončević koji je odbacio tvrdnje nekih medija da MORH, odnosno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nisu spremni za protupožarnu sezonu, te da servisi zrakoplova potvrđuju da je tehnika neispravna.

Sva deklarirana sredstva su na raspolaganju, među njima četiri kanadera, četiri helikoptera, air-tractor, i druga tehnika, rekao je Rončević.

Poručio je kako će kanaderi i u sezoni odlaziti na redovite servise, što ne znači da je tehnika neispravna.

Vlada je danas predložila i zakon o elektroničkom dokumentu koji će omogućiti da se takvi dokumenti izjednače s dokumentima na papiru.

Zakon regulira i izgled i sadržaj elektroničkog dokumenta, što je original, a što preslika takvog dokumenta, utvrđivanje vjerodostojnosti izvora, te primanje i čuvanje takvog dokumenta.

Utvrdila je i konačan prijedlog zakona o upisniku sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika na pokretnim stvarima i pravima.

Upisnik, koji će biti javan, vodit će se pri FINA-i u elektroničkom obliku, a s obzirom na njenu mrežu bit će dostupan u cijeloj Hrvatskoj.

Pokretnine i prava, kako je istaknuto, mogu predstavljati značajnu imovinu i tako biti potencijal za proširenje kreditne osnovice.

Vlada je osnovala Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru koje će imati tri studijska programa - trgovinu, upravni studij i fizioterapiju.

Osnovala je i Centar za krš sa sjedištem u Gospiću, a za početak njegova rada osigurala pola milijuna kuna.

Vlada će, odlučeno je, biti pokrovitelj manifestacije Večeri Zdenka Runjića, koja će se prvi put održati 2. i 3. rujna u Trogiru.

Ta će se manifestacija iskoristiti i za veliku dobrotvornu akciju u kojoj bi se prikupila sredstva za donaciju 634 glazbena kompjutora hrvatskim osnovnim školama, što je i broj pjesama koje je Runjić napisao.

Vlada se danas suglasila s prijedlogom Hrvatskog skijaškog saveza za održavanje FIS Svjetskog kupa u slalomu za žene. Idući "Zlatni medvjed" održat će se na Sljemenu 5. siječnja iduće godine.



Pisane vijesti