Klisović: Partnerstvo za otvorenu vlast dodatni je poticaj demokratskog razvoja naše zemlje

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/klisovic_partnerstvo_za_otvorenu_vlast_dodatni_je_poticaj_demokratskog_razvoja_nase_zemlje.jpg

Drugog dana Konferencije europskih zemalja članica Partnerstva za otvorenu vlast održane su rasprave sudionika o raznim aspektima Partnerstva, od transparentnosti vlasti, s posebnim naglaskom na fiskalnu transparentnost, preko korištenja informacijskih tehnologija, do ostvarenja prava na pristup informaciji. Tako su razmijenjena iskustva o najboljoj praksi i ključnim izazovima u pružanju cjelovite, relevantne, točne, razumljive i pravovremene informacije o državnom proračunu, odnosno na što se i kako troši državni novac. Također, razgovaralo se o iskustvima korištenja informacijskih tehnologija kako bi se povećala transparentnost, olakšalo sudjelovanje javnosti u procesu donošenja odluka i poboljšala učinkovitost javnih usluga.

Prema analizama nacionalnih akcijskih planova, pristup informacijama ostaje ključno područje interesa u većini vlada članica Inicijative, stoga je održana korisna rasprava koja je omogućila predstavnicima vlada i nevladinih organizacija da razmijene poglede na to kako osigurati provedbu prava na pristup informaciji.

U izjavi za medije nakon Konferencije, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova i predsjednik Vladinog Savjeta inicijative Partnerstva za otvorenu vlast Joško Klisović istaknuo je da je Hrvatska u međunarodnim krugovima prepoznata kao država koja je puno napravila u području implementacije ciljeva Partnerstva za otvorenu vlast. „Nedavno smo mogli čuti i izvješće nevladinih organizacija u Republici Hrvatskoj koje su pohvalile Vladu za sadržajnu otvorenost svoga rada, prema tome očito je da implementacija ide prema planu“, kazao je Klisović. Naglasio je da načela i standardi koji su sadržani u Partnerstvu za otvorenu vlast nadilaze načela i standarde koja je Hrvatska imala i usvojila u pregovorima s Europskom unijom, čime se poručuje da Vlada želi provoditi najviše moguće standarde na ovom području, ne stoga što je to preuzeta obaveza, nego zato što je to politika hrvatske Vlade.

„Inicijativa je dodatan poticaj u razvoju demokratskog društva i načinu funkcioniranja i obnašanja državne vlasti u našoj zemlji. Vlast jasno kaže da zna zbog čega je tu i što joj je zadatak. Kao što sam jučer kazao u svom govoru na otvaranju konferenciji, vlast je tu da služi narodu, a ne da vlada narodom“, kazao je Klisović ističući da Republika Hrvatska shvaća ovo Partnerstvo kao investiciju u sveukupni razvoj, a Konferenciju kao dobru prigodu za razmjenu iskustva s drugim državama u svijetu.

Charlotte Alldritt, iz odjela za otvorenu vlast u Vladi Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, istaknula je da je u protekloj godini Partnerstvo za otvorenu vlast prešlo put od osam zemalja članica do 57 novih koje su se priključile. „Ovo je dobra prigoda da se konsolidira sve što smo postigli u godinu dana u naporima da od Partnerstva stvorimo vjerodostojnu međunarodnu organizaciju u koju će se zemlje htjeti priključivati. Želimo promovirati koncept otvorene vlasti“, rekla je Alldritt pohvalivši uspješnu organizaciju Konferencije.

Direktor Global Integrityja, vodeće međunarodne nevladine organizacije koja promiče odgovornost i transparentnost rada vlada, Abhinav Bahl smatra da je ova Konferencija bila odlična prigoda da se povežu organizacije civilnog društva iz regije s predstavnicima institucija vlasti iz regije kako bi Inicijativa i njezina učinkovitost i provedba mjera uspješno napredovala. Podsjetimo, Global Integrity u svojoj analizi akcijskih planova država članica inicijative, istaknuo je Akcijski plan Vlade Republike Hrvatske kao jedan od najboljih, s obzirom na opseg poduzetih mjera i ozbiljnost pokazatelja praćenja uspješnosti provedbenih aktivnosti.



Pisane vijesti