Koncept modernog suverenizma je snažna država koja kapitalizira međunarodni položaj i utjecaj za svoje interese

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostovao je večeras u Dnevniku Nove tv.

Plenković je najprije kazao da se čuo s ministrom uprave Ivanom Malenicom kojem je potvrđen pozitivan nalaz na koronavirus. ''On je čvrst, mlad, vjerujem da će o biti dobro'', rekao je i dodao da je Malenica u četvrtak bio na sjednici Vlade na kojoj su se svi pridržavali epidemioloških mjera te s obzirom da je njegov rizik uslijedio kasnije, nije bilo potrebe za testiranjem ostalih članova Vlade.  
Malenica bi u sastavu nove Vlade trebao biti ministar uprave i pravosuđa, no on zbog bolesti neće moći sudjelovati na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora te će zbog toga prisegu dati kasnije.

Pregovori u Bruxellesu uspjeh su bez presedana; govor koji je sve preokrenuo

Plenković se osvrnuo i na teške pregovore čelnika zemalja članica EU-a koji su, nakon nekoliko dana i noći rasprave, postigli dogovor oko novog prijedloga Višegodišnjeg financijskog proračuna i instrumenta reakcije na Covid 19, "EU iduće generacije" te otkrio koji je bio ključan trenutak za postizanje dogovora.

''Postojala su tri segmenta dogovora. Jedan je bio iznos sredstava kao reakcija na COVID-19, kao dio koji inače ne postoji na razini EU-a. Zemlje koje nazivamo štedljivijima, to su Austrija, Danska, Švedska, Finska i Nizozemska, htjele su da balans između zajmova i bespovratnih sredstava bude 50:50. Ja sam održao govor koji je preokrenuo situaciju, a koji je nekoliko kolega podržalo. Rekao sam da smo došli u vremenski tjesnac,  pet mjeseci se nismo fizički sastali. Imamo veliki problem i treba nam veliko rješenje. Jednostavno sam rekao da je ovo vrijeme da prestanemo produbljivati nepovjerenje jedni prema drugima – sjever prema jugu i istok prema zapadu'', otkrio je premijer koji je sve čelnike podsjetio da ne mogu  izići pred građane, financijska tržišta, biznise, medije bez rješenja.

Dvadeset dvije milijarde eura za Hrvatsku

Na pitanje tko će vraćati novac koji je Hrvatskoj osiguran,  Plenković je odgovorio: ''Vraća se tek od 2026. pa do 2050. godine. Vraćat ćemo ih kroz europski proračun i to tako da kroz kamate niti vi niti ja, nitko to neće osjetiti'', otkrio je.
''22 milijarde eura kroz 7 godina je 166 milijardi kuna. Mi ćemo to detaljno razraditi i napraviti vrlo precizan plan koji će korespondirati s programom rada Vlade, Nacionalnim programom reformi, posebnim preporukama koje se odnose na nas, primjerice -  na tržište rada'', rekao je, najavljujući fleksibilizaciju tržišta rada.

Dodatnih 400 milijuna eura za Hrvatsku

Predsjednik Vlade napomenuo je da je Hrvatska uspjela progurati tezu o kojoj je stalno govorio: da je Hrvatska u specifičnom položaju jer je imala priliku koristiti samo jedan Višegodišnji financijski okvir, što nije slučaj ni sa jednom drugom europskom zemljom članicom.
Ponovio je da je koncept modernog suverenizma snažna država koja kapitalizira međunarodni položaj i utjecaj tako da se  u tijelima u kojima jesmo izborimo za hrvatske interese.

Fleksibilno tržište rada

''Ono što trebamo učiniti je da imamo takav obrazovni sustav da ljudi budu spremni za tržište rada koje se mijenja. Naše će mlade generacije sutra možda raditi zanimanja koja danas ne postoje. Zato je smisao svega ovoga i modernizacije europskog proračuna da ide u smjeru digitalnog gospodarstva i transformacije  ekonomije tako da se bavimo onim sektorima koji će biti globalno konkurentni, objasnio je.

''A što se tiče rada od kuće, mislim da je to neminovno ako ne nađemo cjepivo'', poručio je Plenković na pitanje o fleksibilizaciji radnog vremena i dodao da je Zakon o radu jedan od najosjetljivijih zakona te će ići u smjeru zaštite radnika. ''Temeljni je cilj zadržati radna mjesta'', zaključio je.

 O potresu u Zagrebu: Gradimo financijski okvir za oporavak

Objasnio je da nije točno da zemlje koje smatraju da neka članica EU-a ne djeluje u skladu s planom gospodarskog oporavka mogu ''prijaviti'' tu zemlju, već pojašnjava da one mogu zatražiti reviziju plana gospodarskog oporavka određene zemlje.
Kada je o riječ o sanaciji šteta nakon potresa u Zagrebu, Plenković je otkrio da se stvara europski okvir za oporavak glavnog grada. ''U četvrtak sam u Bruxellesu išao na sastanak s Ursulom von der Leyen i Europska komisija će sada donijeti odluku o avansnim sredstvima od 89 milijuna eura, nakon čega će doći još nešto više od 500 milijuna eura"

"Polako gradimo okvir međunarodnog financiranja obnove Grada Zagreba", kazao je, otkrivajući da postoji i mogućnost pomoći od Razvojne banke Vijeća Europe koja ima nišu za financiranje i stanovanje. "Smatram da kvalitetnom pripremom možemo dobiti 500, 600, možda i 700 milijuna eura"

Iznijet ćemo mandat do kraja

Kada je riječ o novom mandatu, Plenković vjeruje da će sa 76 ruku  moći iznijeti mandat do kraja. Predsjednik Vlade smatra da su Most i Domovinski pokret tijekom kampanje imali nerazuman, ucjenjivački pristup, što ih je diskvalificiralo iz suradnje s HDZ-om.
"Netko tko ide u političku utakmicu s takvim pristupom, ili nema iskustva, ili ne razumije kako politika funkcionira.  Sada će u oporbi imati prilike to naučiti", poručio je.

Na pitanje o odnosu s predsjednikom države Zoranom Milanovićem u budućnosti Plenković kaže da taj odnos mora biti u skladu s Ustavom. ''Drugačiji ne može biti'', rekao je. Otkrio je da će, koliko on zna, predsjednik Zoran Milanović doći 5. kolovoza na obljetnicu Oluje u Knin. ''Posebno ćemo voditi računa o epidemiološkoj situaciji. Dogovorit ćemo se kako da bude sigurno za sve'', kaže.
 
Izvor: Nova tv, Hina, Vlada
 

Pisane vijesti