Konferencija za medije u Vladinom uredu za ljudska prava

U Hrvatskoj raste broj žrtava trgovine ljudima: - Od ukupno 35 žrtava trgovine ljudima koliko ih je otkriveno u protekle tri godine, čak je 19 slučajeva zabilježeno lani, a po procjeni vladina Ureda za ljudska prava u budućnosti se može očekivati još veći broj žrtava. U odnosu na prethodne dvije godine lani je otkriven veći broj žrtava trgovine ljudima, što govori da takav oblik kriminala obuhvaća sve veći broj žrtava, rekao je na konferenciji za novinare predstojnik Ureda Luka Mađerić. Procijenio je pritom da će Hrvatska u budućnosti kao članica EU-a biti primamljivija lancima međunarodnog organiziranog kriminala jer su glavna odredišta trgovine ljudima zemlje EU-a. Može se stoga očekivati da će se povećati broj žrtava, zaključio je Mađerić.

Prenosimo s Hine
> U Hrvatskoj raste broj žrtava trgovine ljudima: - Od ukupno 35 žrtava trgovine ljudima koliko ih je otkriveno u protekle tri godine, čak je 19 slučajeva zabilježeno lani, a po procjeni vladina Ureda za ljudska prava u budućnosti se može očekivati još veći broj žrtava. U odnosu na prethodne dvije godine lani je otkriven veći broj žrtava trgovine ljudima, što govori da takav oblik kriminala obuhvaća sve veći broj žrtava, rekao je na konferenciji za novinare predstojnik Ureda Luka Mađerić. Procijenio je pritom da će Hrvatska u budućnosti kao članica EU-a biti primamljivija lancima međunarodnog organiziranog kriminala jer su glavna odredišta trgovine ljudima zemlje EU-a. Može se stoga očekivati da će se povećati broj žrtava, zaključio je Mađerić.


Dodao je da se pokušava uspostaviti mehanizme kao da Hrvatska već sada ima značajan broj žrtava. Tako je uspostavljeno nacionalno sklonište za žrtve trgovanja, određeno je 26 policajaca koji se bave suzbijanjem trgovine ljudima i stvoreni su odgovarajući zakonski okviri, kazao je.

Među 19 identificiranih žrtava u 2004. bilo je 17 žena i tri maloljetne osobe. Većina žrtava, njih 16, iskorištavano je u seksualnoj industriji, a preostali su prisiljeni na rad. Prosječna starost žrtava je 24,4 godine, a najugroženija skupina je u dobi od 18 do 25 godina.

Gledajući nacionalnu strukturu, lani je zabilježeno šest žrtava hrvatskih državljana, što je trostruko više nego li 2003. Među ostalim žrtvama su državljani Bosne i Hercegovine, Maroka, Moldove, Rumunjske, Srbije i Crne Gore i Ukrajine.

U 15 lanjskih slučajeva trgovanja ljudima otkriveni su počinitelji tog kaznenog djela, jedna je osoba osuđena, a protiv 20 se vodi kazneni postupak. Lani su osuđene i tri osobe za kaznena djelapočinjena ranijih godina, od kojih je jedan organizator trgovine
ljudima dobio devet godina zatvora, a njegovi pomagači po sedam mjeseci.


Najviše žrtava zabilježeno je u Zagrebačkoj županiji, njih sedam, u Istarskoj i Brodsko-posavskoj po dvije, te po jedna u Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-dalmatinskoj,Šibensko-kninskoj, Požeško-slavonskoj, Primorsko-goranskoj i Gradu Zagrebu, a jednu je žrtvu pronašla granična policija.



Pisane vijesti