Kosor i Špirić ocijenili uspješnom prvu zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/kosor_i_spiric_ocijenili_uspjesnom_prvu_zajednicku_sjednicu_vlade_rh_i_vijeca_ministara_bih.jpg

SPLIT, 21. lipnja 2010. (Hina) - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i predsjedajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u izjavi novinarima ocijenili su iznimno uspješnom prvu zajedničku sjednicu koja je u ponedjeljak održana u Vili Dalmaciji u Splitu te su najavili da će se sljedeća takva sjednica održati u Brčkom prije izbora u BiH zakazanih za listopad ove godine.

Nakon završetka sjednice potpisan je i Sporazum o suradnji Vlade RH i Vijeća ministara BiH u području informacijskog društva i elektronskih komunikacija. Taj su sporazum potpisali hrvatski ministar prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović.

Također je parafiran i Sporazum između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o policijskoj suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala. Taj su sporazum parafirali ravnatelj Uprave za europske integracije Ministarstva unutarnjih poslova RH Filip Dragović i zamjenik ministra sigurnosti BiH BiH Mijo Krešić.

Premijerka Kosor je posebice istaknula važnost Sporazuma o prekograničnoj suradnji istaknuvši da će on pridonijeti suzbijanju kriminala i korupcije.

"To je važan signal s današnje zajedničke sjednice", rekla je Kosor.

Premijerka je naglasila kako je na današnjoj zajedničkoj sjednici zaključeno da će se intenzivirati suradnja između Hrvatske i BiH u svim područjima.

Rekla je da se raspravljalo o zajedničkoj izgradnji prometne infrastrukture počevši od koridora 5C do mostova na Savi. "Razgovori o tomu će se nastaviti", dodala je. Premijerka je ponovila kako će Hrvatska kao članica NATO-saveza a uskoro i članica EU-a nastaviti svoju prijateljsku i susjedsku potporu BiH na njezinu euroatlanskom putu. Pri tomu je rekla kako je na današnjoj zajedničkoj sjednici više puta istaknuto da je Hrvatska darivala Bosni i Hercegovini prijevod pravnih stečevina Europske unije. Premijerka je izvijestila da je na zajedničkoj sjednici istaknuta dobra međusobna izvozna razmjena prehrambenih, odnosno poljoprivrednih proizvoda.

Špirić je izjavio kako je na sjednici konstatirano da su dobrosusjedski odnosi između BiH i Hrvatske zasnovani na poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja.

Špirić je također kazao kako se pokušalo rješavati manje složena pitanja u odnosima BiH i Hrvatske nakon čega će, kako je najavio, slijediti i rješavanje složenijih pitanja: granica, imovinsko-pravnih odnosa, pitanja radnika koji su ostali bez posla te pitanje stare devizne štednje.

"Svjesni smo da moramo pojačati bilateralnu i regionalnu komunikacija za ubrzanje puta u EU jer je to cilj i BiH i Hrvatske", kazao je Špirić. Najavio je da će Vijeće ministara BiH održavati zajedničke sjednice i s vladama drugih susjednih zemalja, Srbije i Crne Gore.

"Ako želimo biti dobri partneri unutar EU, onda moramo pokazati više bilateralne prohodnosti jer to Europska unija očekuje od zemalja koje su na putu punopravnog članstva u EU", kazao je Špirić.

Dodao je kako Hrvatska ima najbrži ritam uključivanja u EU. "Čestitamo joj na tom ritmu", kazao je Špirić.



Pisane vijesti