Krstičević u Hrvatskom saboru: Postupak nabave aviona vođen je transparentno i u skladu sa zakonom

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane potpredsjednik Vlade  Damir Krstičević istaknuo je sinoć tijekom rasprave u Hrvatskom saboru da je postupak nabave borbenih aviona vođen transparentno i u skladu sa zakonom, da je sve napravljeno ispravno, a Hrvatska je dobila sva potrebna jamstva te da u konačnici nije napravljena nikakva šteta.

Tijekom rasprave o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela, ministar Krstičević je podsjetio na tijek cijelog postupka nabave aviona te naglasio kako se niti jedna država koja je dostavila ponudu nije žalila na postupak nabave.

"Od početka procesa nabave bio je uključen matični saborski Odbor za obranu, i prije nego smo počeli sa procesom. Cijeli Odbor je dao suglasnost za kompletan proces. Nakon što ga je stručna skupina evaluirala, opet je Odbor za obranu dobio kompletnu dokumentaciju prije procesa donošenja odluke na državnoj razini. Svi papiri i dokumenti su bili u ovom Saboru", kazao je ministar Krstičević
"Što se tiče Hrvatske, ponavljam, napravili smo sve ispravno i postavili sva potrebna pitanja, dobili smo sva potrebna jamstva. To je jedina istina. Nisu stvorene nikakve financijske obaveze na proračun i smatram da nije napravljena nikakva šteta. A što se tiče jamstva, nema većeg jamstva od Vlade s Vladom", naglasio je ministar obrane.

Što se tiče izgubljenog vremena, dodao je, najviše vremena je izgubljeno u 15 godina kad se po tom pitanju ništa nije događalo. "Nikad ova država nije kupovala avion i puno smo na tome naučili", zaključio je Krstičević. Ponovio je da je postupak vođen transparentno te da su u njemu sudjelovali vrhunski stručnjaci i piloti.

"Prvi korak bio je pred-odobrenje SAD-a Državi Izrael za transfer tehničkih podataka, a drugi korak je, nakon što smo odlučili da je najbolja ponuda Izraela, dobivanje konačnog odobrenja koje oni nisu osigurali i za to su se ispričali i rekli da to nije odgovornost Hrvatske, dodao je ministar Krstičević.

Branko Bačić (Klub zastupnika HDZ-a) ponovio je kako odbijaju sve navode iz interpelacije i daju podršku Vladi i ministru obrane da zadrži borbeno zrakoplovstvo, ocijenivši kako će i ova interpelacija proći kao i one prije.
"Ovo je pokušaj 16 zastupnika jedne stranke za koju neću reći da je u rasulu, ali čiji je rejting na povijesno niskoj razini, da traže odgovornost Vlade koja u trećoj godini mandata bilježi gotovo 30 posto podrške građana što je također dosad nezabilježeno", kazao je Bačić. Istaknuo je kako je tome tako jer Vlada uspijeva Hrvatsku učiniti boljom. Pohvalio je ministra Krstičevića, podsjetivši  da je u mandatu povećao proračun za obranu za više od milijardu kuna, donio strategiju hrvatske nacionalne sigurnosti, napravio novi operativni razmještaj Hrvatske vojske i vratio materijalna prava Hrvatske vojske."

(Izvor: Hina)
 

Pisane vijesti