Kujundžić: Razgovor uvažavanja s predstavnicima liječnika, idući tjedan prijedlog rješenja

Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/3 prosinac/Kujundzic.jpg

"Vlada u cjelini i premijer osobno imaju apsolutno razumijevanje za ono što traže liječnici," izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić danas, nakon sastanka s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, predsjednicom Hrvatskog liječničkog sindikata Renatom Čulinović Čaić, i Krešimirom Luetićem, predsjednikom Hrvatske liječničke komore.

Nepravdu treba ispraviti

"Nepravda je nanesena prije šest godina otkad nisu reprezentativni u pregovaranju. Vlada ima razumijevanje za težinu i specifičnost posla koji liječnici obavljaju u hrvatskom ili bilo kojem zdravstvenom sustavu. Na tome tragu vođen je i danas jedan razgovor uvažavanja i tolerancije. Moramo riješiti i reprezentativnost i status liječnika i učiniti sve kako bismo ih zadržali ovdje," kazao je Kujundžić.

Što se tiče prekovremenih sati, ministar zdravstva ponovio je da "ne može biti netko tko istu operaciju radi ujutro u 9 sati i uvečer u 20 sati biti drugačije vrednovan. To se treba ispraviti," dodavši da je o plaćanju prekovremenih sati trenutačno odlučuje Upravni sud, pa treba sačekati pravorijek i onda napraviti pravedno i zadovoljavajuće rješenje.

Idući tjedan prijedlog rješenja Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić kazala je da su na sastanku još jednom iznijeli svoje probleme te je dogovoreno da će ministar rada i mirovinskog sustava Aladrović i ministar zdravstva Kujundžić idući tjedan predložiti načine kako zakonski riješiti pravo liječnika na pregovaranje, odnosno prekovremeni rad liječnika uskladiti sa zakonom.

"Premijer je ponovno još jednom saslušao argumente koje iznose svi liječnici, koje smo zajedno Liječnički sindikat, Komora i Zbor iznijeli i imam dojam da je dobro upoznat s našom problematikom," dodala je Čulinović Čaić.

"Problem liječnika i liječničkog statusa kao i raspored satnice je izravno povezan s održivošću našeg zdravstvenog sustava," rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, dodavši da će cijeniti djela, a ne riječi o tome što će se napraviti.

"Bitno je da smo čuli od premijera i ministra da će se ponuditi nekoliko rješenja", kazao je Luetić.

Pisane vijesti | Milan Kujundžić