Kujundžić za HTV: Dobro je da mediji i javnost propituju podrijetlo imovine i plaćanje poreza državi

Ministar zdravstva Milan Kujundžić gostujući u središnjem HTV-ovom Dnevniku govorio je o svojoj imovinskoj kartici te o aktualnoj epidemiji korona virusa.

Ministar je komentirao zašto je jučer podnio novu imovinsku karticu - kaže da ju je malo komplicirano ispuniti i potkrala mu se pogreška, no u sadržajnom smislu u njoj je sve isto kao što je bilo jučer i prije mjesec dana, no u formalnom smislu je, u dogovoru s povjerenstvom, napravio mali ispravak.
 
Na pitanje zašto podaci u imovinskoj kartici nisu odgovarali stvarnim vrijednostima, ministar kaže da je u sadržajnom smislu sve isto - iste nekretnine na istome mjestu.
 
- Ovo formalno što mi se potkralo, to se ispričavam, to je u sadržajnom smislu i pozivam sve institucije da provjere koliko smo zarađivali ja i moja žena i što smo se kupili, rekao je.
 
Smatra da je dobro da mediji, javnost i političari prozivaju svakoga, ne samo javne osobe, što imaju, kako su kupili, koliko su zaradili i koliko su platili poreza državi.
 
- U zadnjih 10 godina moja supruga i ja iz plaća smo zaradili oko 5 milijuna kuna i toliko isto platili državi. Iz toga smo kupili nekretnine u vrijednosti od oko 295.000 €, od čega je i sada u kreditu 140.000€, rekao je Kujundžić.
 
Ministar i supruga su imali i privatnu polikliniku, Kujundžić kaže da "oni cijeli život rade od jutra do sutra. 1994. kada su se drugi borili s privatizacijom i okupacijom vlasništva, oni su svojim novcima otvorili u privatnoj, iznajmljenoj kući svoju prvu ordinaciju, a 1996. i polikliniku". Dodao je da je njegova supruga 2007. otvorila građevinsku firmu koja je radila do "užasne građevne krize u svijetu" 2010. godine.
 
- Poliklinika je zatvorena posljednje 3 godine, rekao je.
 
Na pitanje kada je napravljena bankarska procjena nekretnine na Markuševcu, za koju u njegovoj imovinskoj kartici piše da vrijedi 900.000 kn, a prema medijskim izvještajima procjena banke je bila da vrijedi 2 milijuna kn, ministar je rekao da procjene banke nije detaljno gledao jer mu je stručnjak za nekretnine u tom trenutku rekao da ne vrijedi više od 900.000 kn. Poručio je svima koji govore da vrijedi 300.000 €, da ako mu netko da 300.000, on će dati nagradu od 50.000 ako se proda za te novce. Dodao je da su jedno procjene kroz medije, a drugo je stvarno stanje tržišta.
 
- Supruga je dizala kredite, tako da ja papire nisam ni gledao, rekao je.
 
Odgovarajući na pitanje je li tu nekretninu kupio od bivše suprugine građevinske firme prije nego što je završila u blokadi, ministar je rekao da im je netko 2010. dao i 50.000 € za tu nekretninu, oni bi ju prodali, ovako su ju kupili za 100.000 €. Dodao je da se radi o stvarnome stanju nekretnine u tome trenutku.
 
Za kupnju kuće u Maksimiru naveo je da je posudio 40.000 € od prijatelja, njegovo ime je poznato Povjerenstvu za sukob interesa, ministar kaže da je riječ o njegovom starom prijatelju iz studentskih dana, novce će mu vratiti kada prodaju ili kuću u Markuševcu ili apartman u Novalji.
 
Poziva institucije da izlistaju sve njegove i suprugine zarade.
 
U Hrvatskoj u ovom trenutku nema ozbiljne opasnosti od korona virusa
 
Upitan o ozbiljnosti stanja oko korona virusa te prijeti li Hrvatskoj opasnost ministar je odgovorio da se stanje ozbiljno prati, posebno to čini Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
 
"I danas sam s ravnateljem imao sastanak, Zavod je napravio priopćenje. Epidemija je krenula iz Kine, Kina poduzima mjere kako bi se zaustavilo širenje, međutim bolest se proširila na nekoliko zemalja u Aziji i sada ima nekoliko slučajeva u SAD-u."
 
"Hrvatska je turistička zemlja, mi ozbiljno razmatramo mjere i vjerojatno ćemo ovih dana s njima krenuti. U ovom trenutku ozbiljne opasnosti nema", rekao je Kujundžić.
 
Izvor: HRT / Vlada
 

Pisane vijesti | Milan Kujundžić