Kulturne institucije u epidemiji su otvorene. U distribuciji cjepiva očekujemo uvođenje kontrolnog mehanizma

  • Slika /Vijesti/2021/ožujak/13 ožujka/1.jpg

Predsjednik Vlade danas je nakon obilaska izložbe "Nastavit će se ...Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj" u Muzeju za suvremenu umjetnost naglasio da je Vlada u vremenu epidemije odlučila ostaviti kulturne institucije otvorenima nastojeći tako pridonijeti  normalnijem životu i njihovoj financijskoj održivosti. S novinarima je potom razgovarao i o ostalim aktualnim političkim temama

Plenković je nakon izložbe naglasio važnost domaćih umjetnika u povijesti stripa dodavši kako ih je i sam u mladosti rado čitao. Rekao je da je Vladina odluka da kulturne institucije budu u otvorene i u vrijeme epidemije pridonijela i njihovom financijskom poslovanju.

"Mislim da smo na taj način dali doprinos normalnijem životu unatoč okolnostima", rekao je dodavši da su u Europi muzeji i druge kulturne institucije bile ili su još uvijek zatvorene.

Cijepio bih se AstraZenecom ili bilo kojim cjepivom koje bude dostupno i odobreno

Na pitanje bi li se cijepio AstraZenecinim cjepivom premijer je odgovorio potvrdno.

"Koje god cjepivo bude dostupno, koje je pouzdano, odobreno, ja ću se cijepiti", kazao je.

Nastavio je da je jedan od ključnih razloga njegovog recentnog odlaska u Bruxelles bio razgovor o cjepivu i dinamici njegove distribucije.

Danas smo na 8,7 milijuna naručenih doza raznih cjepiva za hrvatske građane

"Hrvatska je, kao i brojne druge članice, nezadovoljna količinom cjepiva koju smo dobili. U procesu narudžbe cjepiva išli smo logikom da će AstraZeneca biti prva čije će cjepivo biti dovršeno i odobreno. Zato smo od njih naručili najviše doza. U međuvremenu je prvi odobrenje dobio Pfizer, onda Moderna, AstraZeneca, a sada i Johnson i Johson. Mi kontinuirano povećavamo broj narudžbi, čak i ovih cjepiva koja još nisu odobrena. Kad se sve zbroji danas smo na 8,7 milijuna naručenih doza raznih cjepiva za hrvatske građane" - kazao je i dodao da je u stalnom kontaktu s austrijskim kancelarom Kurzom i ostalim kolegama.

Kurzova poruka slična je onoj koju sam izrekao Ursuli von der Leyen, naši stavovi konvergiraju.

Sad smo vidjeli da oni koji su naručivali cjepiva od onih čiji je proizvodni lanac bolje organiziran dobivaju više cjepiva, a oni koji imaju neki zastoj ili problem u proizvodnom lancu, trenutno dobivaju sporije, rekao je Plenković i dodao da je istaknuo ideju da se nađe korektivni mehanizam da oni koji dobivaju više daju onima koji imaju manje, a kojim bi se europska solidarnost bolje vidjela nego li se vidi danas. O tome ćemo imati raspravu na Europskom vijeću za dva tjedna.

Dobivamo onoliko koliko su farmaceutske kompanije u stanju proizvesti

Dodao je da ne smatra da je Hrvatska zakinuta, nego da dobiva onoliko koliko su farmaceutske kompanije u stanju proizvesti.

"Problem je da nemamo predvidiv plan isporuke u drugom kvartalu. Mi otprilike znamo do kraja travnja da ćemo ukupno imati milijun doza, a već nakon toga tih podataka nemamo”, rekao je Plenković.

Odbacio je tvrdnje da je u sukobu s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem oko imenovanja čelne osobe Vrhovnog suda, a rekao je i kako tu nije riječ o prepucavanju.

Odbijam tezu o prijeporu oko Vrhovnog suda, postoji zakon koji se treba poštovati, ostalo je kreirano

“Nema nikakvog prijepora, nema nikakve svađe, nema nikakvog sukoba. Postoji zakonska procedura, koju treba poštovati. Jednom kad se ona bude poštovala, tada ćemo kao parlamentarna većina uzeti u razmatranje ime koje će biti kandidirano sukladno zakonskoj proceduri. Imena koja se trenutno spominju su - nekandidati. To je bit”, rekao je Plenković.

Plenković je izvijestio i da je jučer na sastanku ministara vanjskih poslova prihvaćeno dodatno izvješće o jednoj tehničkoj formulaciji ispunjavanja  najsitnijih detalja koji se tiču ispunjenja kriterija za Schenegen.

Kiterije za Schengen i eurozonu smo ispuni, slijedi političko lobiranje

"Mi smo te kriterije ispunili, puno investirali, apsorbirali enormna europska sredstva, radili s našim partnerima i dobili smo pozitivnu evaluaciju od Komisije i potvrdu te odluke od ministara. Sada prelazimo u političku fazu u kojoj se očekuje odluka na ministarskoj razini te će uslijediti političko lobiranje da ta tema dođe na dnevni red",

"Želimo da se te dvije dublje integracije koje su još Hrvatskoj ostale unutar EU-a, Schengen i eurozona, realiziraju. To je krupni strateški cilj drugog mandata i činimo sve da se to dogodi", zaključio je Plenković.
 



Pisane vijesti