Lalovac: Neće nam trebati pomoć ako provedemo mjere

Slika /Vijesti/2014/Lipanj/9 lipnja/lalovac.jpg

"Nema opasnosti da Hrvatska dođe u situaciju da ne može servisirati svoje dugove i da mora tražiti pomoć EU-a i MMF-a ako provede mjere koje je zacrtala", izjavio je u Bruxellesu ministar financija Boris Lalovac.

"Mislim da smo još daleko od toga. Prije dva dana u Ministarstvu financija bili su predstavnici Europske komisije i jutros sam razgovarao s kolegama iz Komisije i zadovoljni su s onim što radimo. Mi moramo ispuniti svoje obveze i ako ih ispunimo, onda neće biti problema. Sve ostalo su spekulacije", rekao je Lalovac novinarima nakon sastanka Vijeća za financije i ekonomiju EU-a (ECOFIN). Ministri financija EU-a u utorak su definitivno prihvatili preporuke koje je Europska komisija uputila svim zemljama članicama u pogledu njihovih reformskih planova u gospodarskoj i fiskalnoj politici. Hrvatskoj su prihvatljive sve preporuke koje joj Komisija uputila, osim jedne u kojoj se traži da se ubrza pomicanje odlaska u mirovinu sa 65 na 67 godina. Prema toj preporuci, Hrvatska bi do ožujka iduće godine trebala donijeti mjere kojom bi se nešto ranije uvelo produljenje dobi za odlazak u mirovinu.

Upitan je li zadovoljan konačnim tekstom preporuka, ministar Lalovac je rekao da je "Hrvatska iznijela svoje stajalište, a Komisija je postupila prema Hrvatskoj kao i prema svim drugim zemljama članicama". Na sastanku ECOFIN-a, Italija, koja od 1. srpnja predsjedava Vijećem EU-a, iznijela je svoj program rada za sljedećih šest mjeseci. "Nadamo se da će Italija uspjeti nametnuti konkretne mjere koje bi otvorile mogućnost ulaganja", rekao je Lalovac dodajući da talijansko predsjedništvo kao svoje prioritete ističe investicije i poticanje gospodarskog rasta.
Istaknuo je da će Hrvatska provesti strukturne reforme, koje je navela u sklopu Postupka prekomjernog deficita te da Ministarstvo financija radi na brojnim programima poticajnih mjera za poduzetništvo koje bi trebale dovesti do gospodarskog rasta.

(Hina)



Vijesti iz medija | Govori i izjave | Ekonomija