Limitiramo cijenu naftnih derivata, odluka odmah stupa na snagu. U BiH podupiremo nastavak pregovora

Slika /Vijesti/2022/02 veljača/07 veljače/2.jpg

Predsjednik Vlade Plenković danas je u razgovoru s novinarima poručio da je Vlada vodeći računa o građanima na današnjoj telefonskoj sjednici donijela odluku o limitiranju cijena naftnih derivata. Govorio je i o potpori nastavku pregovora u svezi s nužnom promjenom izbornog zakona u BiH, te o ostalim aktualnim temama.

Osnovni benzin se zamrzava na 11,37, dizel na 11,29 kuna
 
Premijer Plenković rekao je da Vlada ponovno zamrzava cijene osnovnih goriva, ali i plavog dizela, zbog izglednog rasta cijena naftnih derivata, i to 11,37 kuna za benzin, 11,29 kuna za dizel i 6,50 kuna za plavi dizel.
 
"S obzirom na izgledan rast cijena naftnih derivata odlučili smo ponovno donijeti uredbu kojom ćemo limitirati cijene eurosupera 95 na postojećih 11,37 kuna, dakle to je cijena koja je otprilike dva, tri tjedna i ona će ostati idućih mjesec dana, te dizela na 11,29 kuna", rekao je premijer na press konferenciji nakon sjednice vodstva HDZ-a.
 
Dodao je da će Vlada limitirati i cijenu plavoga dizela koji se koristi u poljoprivredi i ribarstvu, na 6,50 kuna.
 
Istaknuo je da time Vlada daje još jednu poruku, istina intervencionističku, kojom pokazuje da na ovaj način država vodi računa o svojim građanima i njihovom standardu.
 
"Odluka će biti objavljena danas i stupit će na snagu odmah", rekao je Plenković
 
"Prema tome sutra ista cijena benzina - običnoga eurosupera 95, običnog i plavog dizela, dok cijena premium goriva neće bit limitirana. Onaj tko ima novca i želi si priuštiti najkvalitetnije gorivo, taj može to i nabaviti", zaključio je Plenković.
 
U BiH dajem šansu nastavku razgovora hrvatske i bošnjačke strane. Važno je zadržati koheziju svih političkih stranaka Hrvata u BiH
 
Plenković je rekao kako je sastanak o izmjenama Ustava u BiH bio prigoda da Dragan Čović izvijesti o pregovorima u Neumu te o razgovorima koji su vođeni u međuvremenu i koji će se voditi sljedećih dana.
 
"Donijeli smo četiri načelna zaključka. Hrvatska demokratska zajednica daje podršku HDZ-u Bosne i Hercegovine, Hrvatskom narodnom saboru u BiH u pregovorima koji će omogućiti promjene Ustava na način da uvažavaju presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, kao i presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić te da se na taj način postigne dogovor o limitiranim izmjenama Ustava, kao i o izbornom zakonu koji će omogućiti Hrvatima, kao jednom od tri konstitutivna naroda da istinski budu ravnopravni i da imaju svoje legitimno izabrane predstavnike na središnjoj razini i na razini Federacije”, rekao je Plenković.
 
Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su pravni eksperti, predstavnici Vencijanske komisije podržali prijedloge koje je hrvatska strana u pregovorima sugerirala, osobito kad je riječ o formulacijama u Ustavu Bosne i Hercegovine kao i ocjeni da su prijedlozi hrvatske strane u skladu s europskim standardima kad je riječ o izmjenama izbornog zakona.
 
"Poručili smo da je najvažnije zadržati koheziju svih političkih stranaka Hrvata u Bosni i Hercegovini okupljenih u okviru Hrvatskog narodnog sabora čime će se omogućiti da se pregovori koji se vode prije svega s predstavnicima bošnjačkih političkih stranaka nastave u konstruktivnom duhu i dođu do rješenje koja će biti prihvatljivo za sve, a riješiti će temeljno pitanje izbjegavanja izbornog inženjeringa i diskriminacije Hrvata u BiH", naglasio Plenković dodavši da podupire najavljeni nastavak pregovora u Sarajevu, u formatu koji je bio i u Neumu.
 
Na pitanje o Čovićevoj izjavi "Čuvajte RS", Plenković kaže kako misli da je poanta Čovićevog posjeta Banjoj Luci ta da je htio poslati poruku da treba poštivati koncept Daytonsko-pariškog mirovnog okvira. "Ono što je po meni sljedeći korak je da se u razgovore između političkih stranaka u BiH uključe i predstavnici političkih Srba u BiH, koji u razgovorima u Neumu nisu sudjelovali", kaže Plenković.
 
"Politika Vlade RH je poštovati Bosni i Hercegovinu i njen integritet", kaže premijer.
 
Proces oko hrvatskih eurokovanica vodi HNB. Dogodila se nepotrebna neugodnost. Šteta
 
Plenković je komentirao i plagiranje u slučaju odabrane hrvatske eurokovanice od jednog eura nakon kojeg je autor svoj prijedlog dizajna povukao odrekavši se bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju.
 
Kazao da je autor odabrane hrvatske eurokovanice od jednog eura trebao, ako je vidio neku fotografiju na internetu, nazvati autora te fotografije i pitati ga smije li ju iskoristi kao predložak, ako treba nešto i platiti, poštujući autorska prava.
 
"Da se to dogodilo sve bi bilo ok, ali nije. Živimo u svijetu gdje je sve praktički provjerljivo. Šteta. Natječaj je bio otvoren i jako transparentan", rekao je Plenković i podsjetio da je bilo više od 1.300 prijedloga.
 
Na pitanje zašto fotografiju nije provjerio onaj tko je bio zadužen za natječaj, odgovorio je da je to pitanje za HNB-ovu Komisiju za novac, jer je riječ o procesu koji vodi HNB.
 
"Oni su svi, koliko sam informiran potpisivali izjavu kojom su garantirali da je sve što su dali njihovo, dakle da su autorska prava njihova. Može li netko baš sve odmah prepoznati ili ne, možda može, možda ne može. U svakom slučaju jedna neugodnost koja je nepotrebna u ovoj cijeloj priči", rekao je premijer.
 
Na pitanje zašto natječaj nije vodilo Ministarstvo kulture, premijer je rekao da takve postupke inače vodi HNB.
 
"Ako se primjerice obilježava 25 obljetnica kune, to rade oni, nismo izmišljali toplu vodu", zaključio je.
 
Javna nabava za plin prije znakova poskupljenja
 

Upitan zašto država nije u objedinjenoj javnoj nabavi sklapala ugovore koji će joj zajamčiti dugoročno stabilnije cijene plina, za što se optužuje Gradsku plinaru Zagreb i zagrebačku upravu, Plenković odgovorio je da se objedinjena javna nabava na državnoj razini odvijala prošlogodišnje veljače.
 
Tada nije bilo naznaka velikom povećanju cijene plina, dok je Gradska plinara Zagreb odluke donosila već u ljeto kad se vidjelo da cijene rastu, rekao je Plenković i ustvrdio da prigovori Gradskoj plinari Zagreb i administraciji gradonačelnika Tomislava Tomaševića stoje.
 
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti