Maksimalno smo angažirani na poboljšanju uvjeta života u Vukovaru, Vlada će nastaviti s potporom i gradu i županiji

  • Slika /Vijesti/2020/06 lipnja/12 lipnja/6.jpg

Premijer Plenković danas je u Vukovaru posjetio da je Vlada u tome gradu održala prvu sjednicu van Zagreba u studenome 2017. "Povećali smo znatno apsorpciju europskih fondova, ulaganja u infrastrukturu, u Fond za grad Vukovar izdvojili više sredstava nego prije. Ovdje se vratila i Hrvatska vojska, a vraćaju se i posebne postrojbe hrvatske policije", naglasio je premijer i dodao da nema ministarstva koje nije bilo maksimalno angažirana na poboljšanju uvjeta života u Vukovaru. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je danas  u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar potpisivanju Sporazuma o provođenju Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2020. godinu te Sporazuma o obavljanju memorijalno-edukacijske djelatnosti sa svrhom promicanja vrijednosti Domovinskog rata.
 
S ravnateljicom Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar Vesnom Bosanac, sporazume su potpisali ministar zdravstva Vili Beroš i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Nakon potpisivanja sporazuma, ravnateljica Vesna Bosanac uručila je prigodne zahvalnice predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, te ministrima Viliju Berošu i Tomi Medvedu.

Republika Hrvatska preuzela je osnivačka prava nad vukovarskom bolnicom u ožujku ove godine temeljem Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku. Dosadašnji osnivač bolnice bila je Vukovarsko-srijemska županija.

Vukovarska bolnica i s novim statusom nastavlja obavljati zdravstvene djelatnosti koje obavlja opća bolnica sukladno odredbama zakona kojim se uređuje zdravstvena zaštita, a s obzirom na to da je od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta, u bolnici se obavlja i memorijalno-edukacijska djelatnost sa svrhom promicanja vrijednosti Domovinskog rata.
 
Potpisani sporazumi još jedan kvalitetan iskorak za hrvatske branitelje

"Sporazumi koje su potpisali ministar Beroš i ministar Medved s ravnateljicom bolnice doktoricom Bosanac još su jedan kvalitetan korak u pogledu sistematskih pregleda za hrvatske branitelje i u pogledu edukativnih aktivnosti koje će se obavljati u suradnji s Memorijalnom bolnicom Vukovar", poručio je u izjavi za medije predsjednik Vlade.

Istaknuo je da će Vlada nastaviti davati potporu i bolnici i cijelom Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

"Ovaj grad je sigurno grad za koji smo, među svim jedinicama lokalne i područne samouprave, možda i najviše učinili. Ovdje smo održali prvu sjednicu Vlade van Zagreba 17. studenoga 2016., a u međuvremenu smo ispunili sve zaključke sa sjednice. Povećali smo znatno apsorpciju europskih fondova, ulaganja u infrastrukturu, u Fond za grad Vukovar izdvojili više sredstava nego prije. Ovdje se vratila i Hrvatska vojska, a vraćaju se i posebne postrojbe hrvatske policije", naglasio je premijer Plenković i dodao da su u Vukovar znatna sredstva uložila brojna ministarstva – hrvatskih branitelja, okoliša, prometa, gospodarstva, turizma i kulture.

"Nema grane koja nije bila maksimalno angažirana da poboljšamo uvjete života u Vukovaru", rekao je.

Istaknuo je i da je, kroz mjere za očuvanje radnih mjesta uslijed pandemije koronavirusa, za ožujak i travanj isplaćeno preko 31 milijun kuna za više od 3750 radnika na ovome području, a tek se očekuju isplate za svibanj.

U mandatu ove Vlade značajno povećan iznos sredstava za konkretne projekte Hrvata u BiH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom boravka u Vukovaru sudjelovao je i na svečanoj akademiji povodom otvorenja Ureda Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije kojoj je nazočio i nadbiskup metropolit vrhbosanski i predsjednik Upravnog odbora Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić te su po završetku akademije obišli Ured Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, gdje su otkrili natpisnu ploču na ulazu u zgradu gdje se nalazi Ured Zaklade.

U izjavi za medije premijer Plenković poručio je da su svrha i namjena Zaklade plemenite i pomaže da se sredstva koja će se prikupiti dobro kanaliziraju i ulože u budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je da su odnosi s Bosnom i Hercegovinom važni za hrvatsku Vladu te podsjetio da je u proteklome mandatu značajno povećan iznos sredstava uloženih u potporu konkretnim projektima u obrazovanju, zdravstvu, kulturi i gospodarstvu.

"Pojačali smo trgovinske odnose, intenzivirali odnose s Bosnom i Hercegovinom, otvorili dva konzulata, predstavništva Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije, uspostavili bolje prometno povezivanje. Smatram da sve to doprinosi jačanju položaja Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini", poručio je.
 
Transparenti s porukama mržnje neprihvatljivi i za svaku osudu

Predsjednik Vlade Plenković odgovarao je i na pitanja novinara o aktualnim temama. Kazao je kako nije još stigao vidjeti fotografiju navijačkog transparenta s porukom mržnje, ali je najoštrije osudio takav čin.

"Tome nema mjesta u javnom prostoru i za svaku je osudu tko god je to napravio. Budući da nisam vidio, ne mogu kategorički reći, ali ako je tako kako što vi kažete, za mene tu nema dilema. To je neprihvatljivo i za svaku osudu", poručio je. 

Priču s vjetroelektranama rasvijetliti do kraja

Govoreći o aferi vjetroelektrane, premijer Plenković je kazao da želi da hrvatska javnost zna sve detalje.

"Volio bih da se ta cijela priča s tim vjetroelektranama Krš – Pađene od početka do kraja rasvijetli. Siguran sam da nije bilo nikakve namjere pogodovanja, nego da je bio nekakav širi pravni okvir koji se radio, ali tu se mora sve rasvijetliti do kraja. To hrvatska javnost mora znati, želim da se rasvijetli apsolutno uloga svih u tome procesu od početka pa do današnjeg dana", rekao je.

Upitan zašto na današnjem skupu nije bilo gradonačelnika Vukovara, premijer Plenković kazao je da je organizator današnjega skupa u Vukovaru upravitelj Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije koji je bio zadužen i za upućivanje poziva.

Iz SDP-a lažu da ih HRT nije pozvao, Bernardić očito nema hrabrosti ni snage za sučeljavanje

Na upit novinara osvrnuo se i na teme koje se tiču kampanje uoči parlamentarnih izbora. Poručio da iz SDP-a lažu kad kažu da ih HRT nije pozvao na sučeljavanje.

"Kao što je HRT pozvao nas, tako je, siguran sam, pozvao i njih. Gospodin Bernardić je bjegunac, dakle on je pobjegao od sučeljavanja, on se bavi sastavljanjem kobasičaste lijeve koalicije, jer očito niti SDP niti on sam nemaju ni hrabrosti ni snage, a ni znanja izaći na sučeljavanje ", rekao je premijer Plenković.

Bernardiću je poručio da svoga prethodnika upita kako je sučeljavanje izgledalo uoči prošlih parlamentarnih izbora, 2016. godine, dodavši da se ono također održalo uoči službenog početka kampanje.

"Ja sam tu, spreman, sa svim našim postignućima, sa svim onim što smo učinili za poboljšanje kvalitete života svih naših sugrađana, s jasnim programom za iduće četiri godine, a gospodin Bernardić očito nema ni snage ni hrabrosti za takav iskorak, što ga, uz sav onaj primitivizam koji je demonstrirao više puta, diskvalificira za preuzimanje bolo kakve ozbiljnije odgovornosti na razini države", istaknuo je premijer Plenković.

"Ja znam da sam bio pozvan i da sam pristao. Vi pitajte njih zašto su pobjegli", rekao je novinarima, dodavši da je mislio da Bernardić "vapi za predstavljanjem svojih ideja hrvatskoj javnosti, kad najedanput - bjegunac".

Što se tiče odluke Miroslava Škore da se ne kandidira na listi četvrte izborne jedinice, premijer Plenković je rekao da Škoro, koji očito bira prema nekim anketama gdje bi mu bilo zgodnije izaći na izbore, kao i on, živi u prvoj izbornoj jedinici pa je sve ostalo lako zaključiti.



Pisane vijesti