Malenica apelira na građane: Tražite e-propusnice samo za najnužnije aktivnosti i poslove

Ministar uprave Ivan Malenica izvijestio je da je do danas u 17 sati Ministarstvo uprave odobrilo 306 tisuća zahtjeva za e-Propusnicama, odbilo sedam tisuća zahtjeva, te podsjetio kako će odobrene propusnice vrijediti od ponedjeljka, 6. travnja, na rok od dva tjedna, sukladno odluci Stožera civilne zaštite.

Ministar Malenica objasnio je, gostujući u petak u RTL-u Danas, da se od ukupnoga broja propusnica njih oko 70 posto odnosi na one koje su izdali poslodavci, a 30 posto, koje su izdali stožeri civilne zaštite i obiteljski liječnici, odnosi se na građane.

Apel građanima i poduzetnicima

Malenica je rekao da je i Ministarstvo uprave iznenadila tako velika brojka upućenih zahtjeva, te je apelirao na građane da traže propusnice samo za najnužnije aktivnosti i poslove, a i na poslodavce da traže propusnice samo za one zaposlenike koji su im najpotrebniji i koji na radno mjesto putuju izvan mjesta boravišta.

Na pitanje koliko je sustav siguran jer raspolaže obiljem osobnih podataka građana, Malenica je odgovorio kako je riječ o usluzi u sklopu Centra dijeljenih usluga, koji je pak strateški projekt hrvatske Vlade i treba povezati sva državna tijela u informacijsku infrastrukturu tako da su, ustvrdio je, sigurni svi podatci koji se prikupljaju putem e-propusnica.

Ministar je rekao kako je samo tijekom četvrtka bilo oko 500 tisuća pristupa sustavu.

Postupak će se olakšati za poslodavce s mnogo zaposlenih

Što je pak tiče studenata, koji rade na studentski ugovor, te ljudi koji rade na autorski ugovor, a danas se nisu mogli ulogirati i dobili su odbijenicu, Malenica je rekao da je Ministarstvo u svakodnevnoj komunikaciji s Nacionalnim stožerom civilne zaštite koji daje upute lokalnim stožerima kojima se pak trebaju obratiti studenti i ostali zainteresirani, a stožeri bi, smatra, trebali u obzir uzeti njihove razloge i izdati im propusnicu.

Kada je pak riječ o ljudima koji su na jednom mjestu prijavljeni, žive u drugom, a rade u trećem mjestu, Malenica je potvrdio da Ministarstvo prima i brojne takve upite, te ih upućuje na uslugu u okviru sustava e-Građani, a ta usluga je da mogu promijeniti boravište i tako riješiti problem.

Na podpitanje  hoće li sustav otkriti neke nepravilnosti i hoće li se neki podaci eventualno proslijediti Ministarstvu unutarnjih poslova, ministar uprave potvrdio je kako će se "svakako analizirati svi prikupljeni podaci vezani za zahtjeve građana i poslodavaca".

Malenica je podsjetio kako je odluku o valjanosti e-Propusnica na rok od dva tjedna donio Stožer civilne zaštite, ali da ne misli kako se one ne bi mogle izdati i na duži rok. Dodao je kako će se postupak svakako olakšati za poslodavce koji imaju mnogo zaposlenih te  bi već idući tjedan Ministarstvo moglo imati rješenje za to.
 
(Izvor: HINA/RTL/Vlada)
 
 

Pisane vijesti