Malenica: Cilj novog zakona je ubrzati postupke i unaprijediti postupak mirenja

Slika /Vijesti/2023/Travanj/13 travnja/09_03_2023_sjednica_vlade (1).jpg

Prijedlogom zakona o mirnom rješavanju sporova o kojem raspravlja Sabor želi se ubrzati postupke i potaknuti sudionike na mirno rješavanje sporova, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Novi zakon Vlada, po riječima ministra, predlaže s ciljem unaprjeđenja postupka mirenja, osiguranja veće dostupnosti mirnog rješavanja sporova i ubrzanja postupka.

"Hrvatski sudovi godišnje riješe više od milijun predmeta i smatramo da je dio tih predmeta moguće riješiti alternativnim putem, odnosno mirnim rješavanjem sporova", rekao je Malenica.

Ustvrdio je da institut mirenja ima prednosti jer je dobrovoljan, brži i jeftiniji pri čemu pravna sigurnost uključenih u postupak mirenja nije umanjena jer stranke bilo kada mogu prekinuti taj postupak i spor riješiti na sudu.

Potaknuti sudionike na opcije mirnog rješavanja sporova

Primarni cilj novog zakonodavnog okvira je, poručio je ministar, potaknuti sudionike na opcije mirnog rješavanja sporova jer ono otvara mogućnost jačanja cjelokupnog pravosudnog sustava.

Hrvatska je prvi put donijela zakon o mirenju 2003. radi pristupanja EU, nakon čega su uslijedile izmjene 2011., no primijećeno je da medijacija nije polučila rezultate niti je primjenjiva u praksi zbog čega se, kazao je ministar, donosi novi zakon.

Malenica je kazao da su odlučili izraditi novi zakon jer su vidjeli da se minoran broj slučajeva rješava u postupku mirenja iako na sudove godišnje dolazi više od milijun predmeta.

Prijedlog novog zakona predviđa osnivanje centra za mirno rješavanje spora sa sjedištem u Zagrebu te podružnice u Osijeku, Rijeci i Splitu koji bi trebali početi raditi do kraja lipnja.

Vesna Nađ  smatra kako je taj rok kratak, a ministar  joj je odgovorio da paralelno uz zakonski prijedlog rade na aktivnostima za uspostavu centra i ispostava za mirenje te se nada da je kraj lipnja adekvatan cilj.

Zastupnica Marina Opačak Bilić upitala je zbog čega postoji potreba za osnivanjem novog centra za mirno rješavanje sporova kad već postoji takva praksa zbog čega se stječe dojam dodatne birokratizacije.

Ministar joj je odgovorio da su se dosad uglavnom neprofitne organizacije i udruge bavile postupcima mirenja dok država nije imala informaciju što se događa.

"Smisao formiranja samog centra za mirenja je da se država institucionalno počne brinuti o postupcima mirenja", kazao je Malenica, ustvrdivši da čitav koncept neće imati smisla ako ne uspostavimo ustrojstvenu jedinicu koja će se isključivo baviti postupcima mirenja.

Dobar put da se rastereti sudove

Nataša Tramišak rekla je kako je jasno da se zakonom jača institut mirenja i kultura rješavanja sporova, što je dobar put da se rastereti sudove, dok je Miro Bulj upozorio je da je najveći problem nepovjerenje građana u pravosuđe.

Ministar je međutim naglasio da reforma pravosuđa i promjene ne dolaze preko noći, a predloženi zakon je mali segment promjena koji čine u pravosuđu u smjeru povećanja učinkovitosti.

Zaključio je da samo donošenje zakona neće dovesti do povećanja postupaka mirenja osim ako ne dođe do promicanja i poticanja kulture mirnog rješavanja sporova.

"Zakon je samo dobra osnova koja će omogućiti centru za mirenje da promovira, educira miritelje i vodi registar medijatora te u javnosti potiče stranke da postupke rješavaju mirnim putem", kazao je.

Treba raditi na sigurnosti svih službenih osoba

Ministar Malenica je u Saboru dao i izjavu za medije.

Upitan da komentira palež automobila službenih osoba, ministar je podsjetio da su predsjednik Vlade i on u utorak javno osudili taj incident.

"Mislim da smo kao izvršna vlast primjereno reagirali, osudili taj događaj, a isto tako, policija je u veoma kratkom roku pronašla počinitelja i kako je glavni ravnatelj policije utvrdio, događaj nije vezan uz rad sutkinje", rekao je.

Dodao je da svakako treba raditi na sigurnosti svih službenih osoba, od pravosudnih dužnosnika pa do policijskih službenika, državnih inspektora.

"Vjerujem da je ovo bio jedan izolirani incident, ali svakako ćemo mi kao dionici izvršne vlasti raditi na tome da suci, državni odvjetnici policijski službenici, državni inspektori mogu neometano raditi svoj posao", poručio je ministar.

Nije želio ulaziti u konkretne događaje koji su se događali ovih dana, dodavši da Ministarstvo unutarnjih poslova provodi istragu i utvrđuje što se dogodilo.

"Svakako da ove scene, pogotovo u Splitu prije neki dan, nisu ugodne, i vjerujem da će policija kroz istragu utvrditi što se dogodilo i pronaći počinitelje tog atentata, ali ova situacija u Osijeku i brza reakcija policije zapravo pokazuje da sustav funkcionira", rekao je.

Ne pritišćemo DORH

Upitan o reakciji premijera na sjednici, Malenica je ponovio da su predsjednik Vlade i on kao ministar reagirali i osudili događaj u Osijeku.

"Predsjednik Vlade je istaknuo da ni u jednim našim nastupima ne možete vidjeti da pritišćemo DORH da procesuira nekoga, istražuje nekoga, niti kritiziramo suce koji sude u konkretnim predmetima", kazao je ministar, dodavši da smo imali situaciju od strane nekih dužnosnika da kritiziraju suce i prozivaju ih.

"Mi to u niti jednom trenutku nismo učinili, niti ćemo se na takav način odnositi prema hrvatskom pravosuđu i pravosudnim dužnosnicima", poručio je.

Pravosuđe je neovisno

Držimo da je pravosuđe neovisno, rekao je Malenica. "Naša je obveza da pravosudnim dužnosnicima osiguramo sve uvjete, prije svega materijalne i prostorne uvjete i to činimo kroz proračun i to ćemo činiti u narednom razdoblju kroz izmjene Zakona o plaćama i drugih pravosudnih dužnosnika", dodao je.

Na pitanje o kritikama Dobronića, Malenica je rekao da je predsjednik Vlade doveo u pitanje reakciju predsjednika Vrhovnog suda na određene pritiske i kritike koje idu prema njemu kao predsjedniku Vrhovnog suda, odnosno da nije primjereno reagirao na prozivanje od strane predsjednika Republike na dvoje sudaca Vrhovnoga suda, gdje, dodao je, možemo zapravo vidjeti pritisak na Vrhovni sud oko donošenja odluke u predmetu švicarac.

Upitan o izjavi ministra Filipovića, ministar je kazao će on sam odgovoriti i pojasniti na što je mislio. "Nisam razgovarao s njim na tu temu, ako on smatra da tu postoji potreba da se uključe neka pravosudna ili policijska tijela, odluka je na njemu. Ne znam što se događalo u tom slučaju, samo sam čuo njegovu izjavu, na njemu je da on procijeni", dodao je.

Naglasio je da nije ni pod kakvim pritiskom te da najnormalnije radi svoj posao. "Prema meni interesne skupine ne vrše nikakav pritisak", dodao je.

Malenica ne smatra pritiskom kad predsjednik Vlade dođe nakon uhićenja ministra Horvata i kaže što je DORH dužan objasniti javnosti.

"Pritisak bi bio kada bi on u konkretnom predmetu postupio na određen način, ovdje se samo apelira, to jest traži da se objasni postupanje, što u konačnici i kontinuirano činimo kroz izvješće o radu DORH-a svake godine", rekao je.

Ministar također ne smatra pritiskom na medije konferenciju za novinare s glavnim državnim odvjetnikom u Banskim dvorima.

"Govorite o situaciju za koju ne vidim da je pritisak DORH-a. Sad pokušavate izjednačiti predsjednika Vlade i predsjednika Republike ili neke druge oporbene političke čelnike koji vrše konkretni pritisak za rad u nekom konkretnom premetu", kazao je Malenica.

U idućih 7 godina osigurali smo 333 milijuna eura za ulaganja u infrastrukturu

Što se tiče materijalnih uvjeta, ministar je rekao da proračun radi Ministarstvo u suradnji s DORH-om. "Komuniciramo koje su potrebe i ne pritišćemo DORH kroz materijalne uvjete i sredstva koja im osiguravamo. Omogućavamo dovoljno sredstava za vještačenja, sve radimo u dogovoru, pa i Zakon o plaćama", pojasnio je, dodavši da su u radnu skupinu uključeni i suci i pravosudni dužnosnici.

Kazao je i da je nemoguće odjednom riješiti sve probleme u infrastrukturi.

"Mi smo u idućih 7 godina osigurali 333 milijuna eura za ulaganja u infrastrukturu, to ne može doći preko noći. Svjesni smo da pojedini državni odvjetnici ili suci rade u neadekvatnim uvjetima, ali vjerujem da će se u narednom razdoblju rješavati svi ti problemi, pa i problem službenika kroz Zakon o plaćama"", rekao je.

Ministar nije želio komentirati premijerovu izjavu o medijima. Kazao je i da mediji imaju apriori negativan stav o svemu što Vlada radi.
 
"Uloga medija je i da kritiziraju sve nositelje u javno-pravnim tijelima, ali moj osobni dojam da je kritiziranje previše negativno", zaključio je Malenica.

Izvor: Vlada/Hina
 

Pisane vijesti | Ivan Malenica