Malenica: Novinari neće biti sankcionirani zbog neovlaštenog odavanja sadržaja dokaznih i izvidinih radnji

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/13 srpnja/Malenica 8.jpeg

Ministar Ivan Malenica ponovno je odbacio sumnje da će novinari slijedom izmjena Kaznenog zakona biti sankcionirani zbog neovlaštenog odavanja sadržaja dokaznih i izvidnih radnji. Naglasio je da su u zakonskoj normi navedeni sudionici kaznenog postupka koji imaju direktne veze s kaznenim postupkom, ali ne i novinari jer oni nisu sudionici kaznenog postupka. Odluku o predaji hrvatskih državljana grčkim vlastima zbog sudjelovanja u neredima očekuje u roku od 10 do 15 dana. Za moguće razloge neizručenja odgovorio je da ih ne želi prejudicirati i da je odluka na sudu te da pretpostavlja kako će odvjetnici koristiti sva pravna sredstva da do izručenja ne dođe.

U izjavi za medije nakon sjednice Vlade, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govorio je o izmjenama Kaznenog zakona.

"Nije nipošto bio cilj obuhvatiti novinare što smo jasno pokazali definicijom zakonske odredbe i isključili novinare", rekao je, naglasivši da postoje europske države koje sankcioniraju i novinare, a Hrvatska se odlučila za manje restriktivan model.

Objasnio je da su radili komparativni prikaz temeljem analize 30-ak država koju je na temu neovlaštenog davanja sadržaja dokaznih i izvidnih radnji radio Europski sud za ljudska prava.

Rekao je da od 30 država, njih 23 sankcioniraju sve koji odaju informacije pa i novinare. To su, dodao je, mahom države Vijeća Europe i SAD, a sedam država sankcionira samo sudionike u postupku.

"Odlučili smo se za manje restriktivan model za sankcioniranje samo sudionika kaznenog postupka i jasno su navedeni u prijedlogu izmjena Kaznenog zakona kako bismo jasno pokazali da novinari nisu ti koji će biti sankcionirani zbog neovlaštenog odavanja sadržaja dokaznih i izvidinih radnji", kazao je Malenica.

Novinari nisu sudionici kaznenog postupka 

Ministar je naglasio da su u zakonskoj normi navedeni sudionici kaznenog postupka koji imaju direktne veze s kaznenim postupkom, ali ne i novinari jer oni nisu sudionici kaznenog postupka.

"Vi niste sudionici kaznenog postupka", rekao je Malenica novinarima, te objasnio da su to osobe koje sudjeluju u konkretnom kaznenom postupku - državni odvjetnik, sudac, branitelj, okrivljenih, tumač, vještak.

Na tvrdnju da se prijedlog izmjena pojavljuje nakon što su procurili transkripti komunikacije bivših dužnosnika u kojima se spominje i AP, Malenica je kazao da oporba čini ono što smatra da bi joj moglo donijeti političke poene.

Novinarima je odgovorio da je pitanje za Državno odvjetništvo i glavnu državnu odvjetnicu to što se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja Uskoka, napomenuvši da su povećane plaće i osigurani materijalni uvjeti i da ne vidi suodgovornost Vlade za takvu situaciju.

Dodao je da će razgovarati s glavnom državnom odvjetnicom o mogućnosti razrješenje takve situacije, ocijenivši da imaju dobru suradnju.

Odluka o predaji hrvatskih navijača u roku od 10 do 15 dana

Ministar se osvrnuo i na 10 europskih uhidbenih naloga pristiglih iz Grčke slijedom kojih je policija privela pripadnike navijačke skupne Bad Blue Boysa, kazavši da sud, u drugoj fazi postupka, odlučuje o zahtjevu za izručenje u svakom konkretnom slučaju.

Odluku o predaji hrvatskih državljana grčkim vlastima zbog sudjelovanja u neredima uoči utakmice Dinama i AEK-a očekuje u roku od 10 do 15 dana. Za moguće razloge neizručenja odgovorio je da ih ne želi prejudicirati i da je odluka na sudu te da pretpostavlja kako će odvjetnici koristiti sva pravna sredstva da do izručenja ne dođe.

Upitan što je s preostalih pet hrvatskih državljana za koje je izdan europski uhidbeni nalog, rekao je da nema tu informaciju, jer je to u nadležnosti pravosudnih tijela, odnosno policije koja provodi aktivnosti vezane uz njihovo privođenje.

Ministar je iskazao nezadovoljstvo činjenicom da su nakon nereda u Grčkoj gotovo isključivo hrvatski državljani privedeni iako su pretrpjeli tjelesne ozljede što, dodao je, implicira da su i grčki navijači počinili kaznena djela. Istaknuo je da u ovom trenutku nemaju informacije da su i oni privedeni.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti