Malenica: Štrajk obustavljen, potpisan sporazum s predstavnicima sindikata o 12-postotnom povećanju

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/27 srpnja/VRH_8664-01.jpeg

„Potpisan je sporazum s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika o 12-postotonom povećanju plaća i da je obustavljen gotovo dvomjesečni štrajk, a štrajkaši će dobiti punu plaću za srpanj“, izvijestio je danas ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica.

"Sporazum je potpisan. Također predsjednica Sindikata me izvijestila da je štrajkaški odbor donio odluku o obustavi štrajka", kazao je Malenica novinarima uoči sjednice Vlade.

„Danas će na sjednici Vlade biti odluka o ukidanju odluke o neplaćanju štrajka tako da će“, rekao je, „svi službenici i namještenici punu plaću za srpanj bez obzira što su iskazali da su bili štrajku“.

Na pitanje boji li se serije novih štrajkova, Malenica ističe da imaju otvoren dijalog sa svim sindikatima s kojima je potpisan memorandum o povećanju plaće kroz dodatak od 60, 80 i 100 eura.

"To ćemo činiti i u budućnosti", dodao je.

Najavio je da slijede razgovori o osnovici u rujnu, a iduće godine stupa porezna reforma.

"Tako da imamo dvije situacije koje će dovesti do povećanja plaća - u rujnu i početkom 2024. Treći korak je nova uredba. Cilj nam je kroz novi zakon i uredbu da nikome ne padne plaća. Kroz proces konsolidacije radnih mjesta može doći i do rasta plaća", ustvrdio je ministar.

Vezano za nagomilane predmete na sudovima kao posljedicu štrajka, kazao je da će se, u dogovoru s predsjednikom Vrhovnog suda, ići prema predsjednicama sudova s uputama i prijedlozima kako odrediti prioritete da bi se nagomilani predmeti riješili po hitnosti u što kraćem roku.

Vezano za Gong-ov prijedlog Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti odluke po kojoj je Markov trg preko tisuću dana zatvoren za javnost, ministar kaže da nije vidio zahtjev.

"To je sigurnosna procjena službi koje se time bavi, to je pitanje za njih, a ne za mene. Ustavni sud će odlučiti", dodao je.

Na pitanje o nenajavljenom posjetu čelnika Republike Srpske Milorada Dodika predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću u rezidenciji na Hvaru, rekao je da nije baš upoznat s pravilima.

"Bilo bi dobro ako postoji procedura da se najavi ulazak stranog helikoptera u hrvatski zračni prostor", odgovorio je, dodavši da ne zna kako je do posjeta došlo i koji je bio njegov karakter.

S obzirom da je Dodik pod sankcijama, kazao je da nije stručnjak za vanjsku politiku, ali da mu to ne djeluje dobro. "Ako postoje pravila i najave dolaska bilo bi dobro da se objavilo unaprijed", zaključio je Malenica.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Ivan Malenica