Malenica: Sucima smo ponudili povećanje materijalnih prava, čekamo odgovor na ponudu

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/16 siječanj/Malenica 5 (1).jpeg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je danas da su predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca predstavili prijedlog o povećanju materijalnih prava te očekuje odgovor udruge, čija bi tijela o njoj trebala razgovarati idućih dana.

Nakon sastanka sa sucima, ministar je kazao kako je ministarstvo predložilo određena povećanja za suce i pravosudne dužnosnike, u vidu materijalnih prava koja oni do sada nisu imali, te je pojasnio da se radi o isplati božićnice, uskrsnice, regresa, dara za djecu, naknade za prijevoz te sistematskom pregledu.
 
To bi, dodao je, u ovom paketu bilo otprilike oko 115 eura i zajedno s povećanjem iz prošle godine približili bi se iznosu od oko 700 eura neto prosječnog povećanja.
 
Očekuje očitovanje Udruge te je istaknuo da je ministarstvo otvoreno za razgovore o daljnjem unaprjeđenju statusa sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.
 
Udruga traži indeksaciju plaća odnosno usklađivanje s prosječnom bruto plaćom u Hrvatskoj, a Malenica je rekao kako načelno indeksacija ima smisla, budući da suci nemaju mogućnost udruživanja i mogućnost pregovaranja za razliku od državnih službenika i namještenika.

Međutim, dodaje, postoje različiti modeli indeksacije o kojima treba sjesti i razgovarati.
 
U javnosti se spominjala i mogućnost bijelog štrajka nezadovoljnih sudaca, budući da oni nemaju pravo na klasičan štrajk, stoga je u tom kontekstu predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec kazao kako će ponudu prenijeti članstvu i da očekuje nastavak razgovora.
 
Na pitanje zadovoljava li ih ponuda na način da će odustati od određenih mjera, odgovorio je da odluku o eventualnim mjerama donose u srijedu.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti