Malenica: Već prvog dana na sustavu "Andrija" 30.000 ljudi, cilj je rasteretiti epidemiološke službe

Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" da je već prvoga dana na sustavu "Andrija" bilo oko 30.000 korisnika te ih se preko 75% izjasnilo da su time zadovoljni.

"Andrija", prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj, predstavljen je jučer u Banskim dvorima. Time se nastoji pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19.

Ministar Malenica kazao je da je riječ o međuresornom projektu kojega je koordiniralo i vodilo Ministarstvo uprave. Istaknuo je da se njime jer one imaju oko 50.000 poziva dnevno.

- Putem ove aplikacije građani mogu provjeriti imaju li simptome koronavirusa, a i sve ostalo u vezi s tom epidemijom, dodao je.

Istaknuto je da aplikacija "Andrija" ne dojavljuje podatke, odnosno komunikacija putem te aplikacije ne znači zamjenu za kontakt s potrebnim epidemiologom. Ministar je pojasnio da su tim sustavom razrađena sva pitanja i odgovori te naglašava da se na taj način nastoji procijeniti stanje određene osobe
te potom preporučuje da se osoba javi osobnom liječniku i na Hitnu pomoć. Tako se, dodaje, želi rasteretiti sve službe koje su uključene u sprečavanje širenja koronavirusa.

Sustav "Andrija" epidemiolozima daje određene podatke o statusu i broju potencijalno zaraženih osoba, ali on zapravo samo upućuje na kontakt nadležnih službi, objasnio je Malenica.

U sustavu "e-građani" je oko 945.000 korisnika, a u posljednja tri tjedna to je porast od oko 95.000. Ministar Malenica naglašava da je takav porast rezultat situacije koja je trenutačno u Hrvatskoj. Dodaje da su sada građani "iz prve ruke" vidjeli koje su koristi od ovoga sustava.

- Imamo 72 usluge. Nedavno su dodane i još tri, a to su "e-propusnice", "e-blokada" i "otočna iskaznica". S kontinuiranim razvoje e-usluga nastojat ćemo građane privlačiti da koriste taj sustav, izjavio je i najavio uvođenje i drugih usluga poput "e-vjenčanja" napomenuvši da će se tako moći on-line 
prijaviti vjenčanje, odabrati matičara, mjesto i vrijeme samoga događaja.

E-propusnica nastojala povezati oko 300 državnih tijela

Istaknuo je da se na digitalizaciji radilo i do sada, ali da je sada zapravo dobro vrijeme da se vidi što je sve digitalizirano.

U vezi s propusnicama u doba epidemije koronavirusa, Malenica naglašava da ih je trenutačno oko 740.000. "E-propusnica" je vrlo kompleksna usluga koja je nastojala povezati oko 300 državnih tijela. Uspjeli smo povezati registre porezne uprave, MUP-a, HZJZ-a i HZMO-a. To znači da poslodavac
može izdati propusnicu samo za zaposlenika koji je prijavljen poreznoj upravi. To su neke koristi koje imamo od centra dijeljenih usluga, dodao je.

Odgovarajući na pitanje hoće li se ići u reformu lokalne samouprave kazao je da je sada 576 jedinica lokalne, regionalne i područne samouprave.

- Smisao teritorijalnog preustroja je da se građanima koji žive na određenom području omoguće brze i jednostavne dostupne kvalitetne usluge. To bi trebao biti smisao toga, ali uz što manji trošak. Situacija oko koronavirusa pokazuje da je ipak moguća suradnja jedinica lokalne samouprave, dodao je.

Državna uprava trenutačno radi u punom kapacitetu

Na pitanje hoće li financijski moći opstati manje jedinice lokalne samouprave, Malenica je kazao da će jedinice na turističkom području izgubiti "dobar dio prihoda" te da će se one morati prilagoditi.

Izjavio je i da državna uprava trenutačno radi u punom kapacitetu. Jedan dio ljudi je na poslu, a drugi radi od kuće kako bi se smanjilo širenje koronavirusa. Unatoč digitalizaciji, i dalje će postojati "službenik i šalter" za sve one koji se ne mogu priključiti digitalizaciji. Nijedna država nije postigla apsolutnu
digitalizaciju javne uprave, ustvrdio je.

- Godišnje oko 5.000 službenika ide u mirovinu. Tako da s obzirom na to, a i na zabranu zapošljavanja, računamo na prirodni odljev zaposlenih u javnoj upravi, kazao je ministar Malenica, napomenuvši da su plaće vrlo kompleksno pitanje.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti | Ivan Malenica