Malenica: Vidjet će se mogućnosti za revidiranje popisa birača

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je da će se, nakon odluke o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama, vidjeti koje su mogućnosti za revidiranje popisa birača.

“U idućem razdoblju ćemo pripremiti izmjene Zakona o izbornim jedinicama i revidirati podatke iz registra birača. On u najvećoj mjeri počiva na evidenciji prebivališta”, istaknuo je Malenica u izjavi medijima nakon sjednice Vlade.

U vezi razlika između popisa birača i popisa stanovništva najavio je da će njegovo ministarstvo sjesti s MUP-om i "vidjeti koje su mogućnosti" kako bi se brojevi uskladili. Naime, trenutno je na popisu birača nešto više od 3,6 milijuna osoba, dok je popis stanovništva pokazao da u Hrvatskoj živi nešto više od 3,8 milijuna stanovnika. 

Napomenuo je da se popis birača zasniva na podacima o boravištu i prebivalištu građana, a u razmatranju o mogućnostima usklađivanja sa stvarnim stanjem u obzir se mora uzeti i nedavna odluka Ustavnog suda, koji je presudio da je MUP odjavom prebivališta po službenoj dužnosti građaninu povrijedio pravo na slobodu kretanja.  

“Samim time se doveo u pitanje postupak policijskih postaja po pitanju nadzora i kontrole prebivališta i boravišta samih građana”, rekao je.

Razmišlja se o usklađivanju tih podataka s onima iz drugih registara, a također će se pokušati podići svijest građana da aktualiziraju svoje podatke. 

Malenica je pojasnio da je popis stanovništva “statistički podatak”, dok je registar taj koji utvrđuje koliko ima birača. 

“Registar birača je važeći, on utvrđuje broj birača u datom trenutku. Mi ćemo u narednom razdoblju posvetiti tome pažnju”, rekao je ministar. 

Nekim sucima nisu se svidjele sigurnosne provjere

Komentirajući odluku Ustavnog suda o ukidanju članka iz Zakona o sudovima, kojim se za suce propisuje periodična sigurnosna provjera svakih pet godina, Malenica je poručio da će Vlada tu odluku poštivati, ali se s njom ne slaže.

“Sigurnosne provjere su postojale i prije njihova unošenja u zakon”, istaknuo je ministar i dodao da je zakon izmijenjen prošle godine, nakon niza afera među sucima, kada je povjerenje građana u sudstvo bilo na niskoj razini.

Također se ne slaže s tvrdnjama kojima je obrazloženo njihovo ukidanje. Rekao je da se sudskim provjerama ne presumira krivnja sudaca niti bi time izvršna vlast imala utjecaj na izbor i imenovanja sudaca.

“Kod sigurnosnih provjera, izvršna vlast, Ministarstvo pravosuđa ni SOA, ne bi imala utjecaja, već bi to bilo isključivo u nadležnosti Vrhovnog suda, koji bi mogao pokrenuti ili ne pokrenuti stegovni postupak ako se utvrde određene prepreke”, kazao je Malenica. 

Na tvrdnju novinarke o tome da se nekim sucima nisu svidjele sigurnosne provjere, Malenica je odgovorio potvrdno.

“To je činjenica”, rekao je Malenica, ali to ne vidi kao "pljusku njemu", i smatra kako to ne znači da su suci nedodirljivi.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Ivan Malenica