Malenica za HTV: Javnim bilježnicima preporučeno da ovršne postupke započnu u tri vala

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je večeras u središnjem Dnevniku HTV-a, gdje je govorio o ovrhama, manjem broju lokalnih dužnosnika i izjavama predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Govoreći o ovrhama, Malenica je kazao da je javnim bilježnicima preporučeno da ovršne postupke započnu u tri vala.

Na pitanje ima li podatak o strukturi duga prema vjerovnicima i iznosu, kada je riječ o ovršnim prijedlozima "koji su u ladicama javnih bilježnika", ministar je rekao da nema.
 
"Radi se o ovršnim prijedlozima za koje postoji mogućnost da dođe do ovršnih rješenja da idu kasnije na naplatu. To je postupak temeljem ovršnog zakona koji završava rješenjem o ovrsi, a kasnije je naplata putem Fine. I tu imamo određene rokove koji će prolongirati samu naplatu tražbine", dodao je.
 
Ministar se osvrnuo na izmjene i dopune Ovršnog zakona, kazavši da je Vlada u proteklom mandatu puno učinila po pitanju ovrha. Istaknuo je da je smanjila broj blokiranih sa 370 na 229 tisuća, uvedene su određene socijalne klauzule, izmijenjen je iznos koji se iz plaće smije ovršiti, a zabranjeno je i provođenje ovrhe nad jedinom nekretninom.
 
Ovršni postupak nije jednostavan ni za ovršenika niti za vjerovnika
 
Napominje da ovršni postupak nije jednostavan ni za ovršenika niti za vjerovnika. U tom smjeru i idemo kada smo pripremali izmjene i dopune ovršnog zakona, kazao je Malenica i naglasio da je osnovni cilj pojeftinjenje postupka i ubrzavanje.
 
"Bitan je i rok od 15 dana, u okviru kojega će javni bilježnik pozvati ovršenika da se očituje o dugu. Ako ospori dug, postupak ide na sud. Ako dug plati, ne donosi se ovršno rješenje", pojasnio je.
 
Na ovrhe postoji mogućnost prigovora
 
Odgovarajući na pitanje mora li se ovrha najprije platiti, pa tek kasnije eventualno ići na sud, Malenica je kazao da postoji mogućnost prigovora kao pravnog lijeka kojim se osporava tražbina, ovrha, pa se onda ide na sud.
 
Istaknuo je i da će čitav postupak biti jeftiniji, oko 600-ak kuna po jednoj ovrsi.
 
Smanjenje broja lokalnih dužnosnika ide u smjeru smanjenja troškova
 
Odgovarajući na pitanja o smanjenju broja dužnosnika na razini lokalne samouprave, ministar je kazao da se ide u smjeru smanjenja troškova.
 
"Tako smo se odlučili na smanjenje broja lokalnih dužnosnika. Na idućim lokalnim izborima birat će se 630 dužnosnika manje. Idemo i u smjeru smanjenja broja predstavničkih tijela. Bit će ih oko 2000 manje", rekao je.
 
 Što se tiče funkcionalnog spajanja nekih općina, ministar je naveo da su već tri iskazale interes - Posedarje, Starigrad i Jasenice.
 
Milanović inzistira na nečemu što nije temeljeno na zakonu
 
U vezi s aferom Janaf, Malenica je rekao da premijer Andrej Plenković nije znao za provođenje izvida niti je smio znati.
 
"Čudi me izjava Arsena Bauka da premijer Plenković treba dati ostavku. Dakle premijer Plenković ne treba dati ostavku jer je postupao po zakonu, a to znači da nije znao niti je smio znati za provođenje izvida koji su tajni prema zakonu o kaznenom postupku. A što je tadašnji premijer Zoran Milanović znao i njegov ministar Arsen Bauk, to je pitanje za njih. Ali predsjednik Republike Zoran Milanović svakako inzistira na nečemu što nije temeljeno na zakonu, pa me to čudi", zaključio je ministar Malenica.
 
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti | Ivan Malenica