Marić: Najbolje je vrijeme za odlazak, nemam dogovoren angažman, ovo je moja vlada, želim im sve najbolje

Na press konferenciji nakon sjednice Vlade Marić je rekao da će izvjesna odluka Ecofina o ulasku Hrvatske u eurozonu idući tjedan biti "točka na i" njegova angažmana u Vladi te da su time zaokružena postignuća Vlade u području javnih financija.

"Rezultati opipljivi, ciljevi i prioriteti koji su zadani su ostvareni", kazao je Marić.

"Ono što osjećam je osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i ponosa što sam svih ovih godina bio dio tima koji je sve ovo napravio. Isto taj osjećaj mi govori da je trenutak za donijeti ovu odluku. Ovo je najbolji trenutak", istaknuo je.

Poručio je građanima da "unatoč svim izazovima Republika Hrvatska na gospodarskom i financijskom planu stoji bolje nego ikad" te je puno otpornija na krize nego ranije.

Govoreći o potencijalnoj recesiji koju neki najavljuju, Marić je rekao da se u ovom trenuku po svim pokazateljima ne vidi da bi moglo doći do pada gospodarske aktivnosti u ovoj godini. No, nažalost, tu su okolnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu, a uz prisutnu visoku neizvjesnost, one imaju jak utjecaj na gospodarske tijekove.

Marić je poručio da "Hrvatska nije otok", već je integrirana s EU-om i međunarodnim tijekovima te se globalni poremećaji, kao i oni u gospodarski jačim zemljama, prenose na Hrvatsku. "I toga treba biti svjestan", kazao je. 

"Ja se u ovom trenutku više ne vidim u politici i da idem nekim drugim vodama", rekao je Marić.

Za nasljednika Marka Primorca je ocijenio da u potpunosti odgovara profilu ministra financija, dodajući i da ima dovoljno vremena da se prilagodi te ostvari kontinuitet politika Vlade i Ministarstva financija, kao i da napravi određene iskorake po pitanju javnih financija, poreza i slično.

"Poznavajući ga, bez da mu ja sad išta imputiram za ubuduće, mislim da je on dobrim dijelom ili u potpunosti na tragu toga da treba nastaviti s rasterećivanjima", izjavio je Marić.

S njim je radio na nekoliko zajedničkih projekata, a Primorac je između ostalog dao doprinos po pitanju fiskalne decentralizacije. "Predajem palicu nekom tko će, siguran sam, jako dobro raditi", rekao je Marić.

Istaknuo je također da u ovom trenutku nema dogovoren, ugovoren ili obećan angažman s nekom državnom hrvatskom ili europskom institucijom niti bilo kojom privatnom kompanijom ni firmom i da je to tako zbog njegovih osobnih principa i zakonskih odredbi.

Funkciju ministra ocijenio je svojo drugom najvažnijom životnom ulogom nakon očinske.

Kazao je i da je zdravstveno i psihofizički dobro i "u najboljim godinama".

Na potpori je zahvalio premijerima Plenkoviću i Tihomiru Oreškoviću, svima bivšim i sadašnjim kolegama i kolegicama, članovima vlade, HDZ-u i građanima te svojoj obitelji i medijima.

"Ovo je moja vlada, bit će i ostat će i želim im sve najbolje", zaključio je Marić.

Izvor. Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Zdravko Marić