Marić: Porezni limit za uzdržavane članove će se povećati s 15 na 24 tisuće kuna

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da će se porezni limit na dohodak za uzdržavane članove do kojeg može biti porezna olakšica, podići s postojećih 15 na 24 tisuće kuna.

"Sukladno prijašnjim razgovorima, ali i analizama Ministarstva financija, zajedno s Ministarstvom obrazovanja i znanosti, predložit ćemo da se u Zakonu na porezu na dohodak poveća limit s 15 tisuća na de facto 24 tisuće kuna", kazao je Marić nakon sjednice Vlade.

Naime, pojasnio je Marić, 24 tisuće kuna predstavlja umnožak osnovnog osobnog odbitka, koji iznosi četiri tisuće kuna, s brojem šest.

"Svi dohoci koji se ostvare do 24 tisuće kuna u jednoj godini i dalje omogućavaju da osoba bude nekom drugom, roditelju ili kome god, uzdržavani član", istaknuo je Marić, dodajući da je prag prvi puta povećavan s 13 na 15 tisuća kuna u prvom krugu porezne reforme.

Mjera je i plod inicijative Hrvatskog studentskog zbora da se studentima koji rade podigne porezni limit do kojeg roditeljima mogu biti porezna olakšica.

Osim danas, Marić se sa predstavnicima studenata sastao i prošlog tjedna, a izvijestio je da je dijalog bio vrlo konstruktivan.

Bez obzira kada će novi zakon biti usvojen u Hrvatskom saboru, odnosit će se na cijelu 2022. godinu, pa studenti ne gube mogućnost rada tijekom ovogodišnje turističke sezone po novim odredbama, najavio je Marić, dodavši i da će roditelji koji su možda "skinuli" dijete s porezne kartice, imati mogućnost vratiti ga kao uzdržavanog člana.

Marić je napomenuo i da se ova mjera ne odnosi samo na studente već sve uzdržavane članove obitelji, što primjerice mogu biti i umirovljenici ili bilo koja treća osoba, a u segmentu onog što se u sustavu zakona o porezu na dohodak naziva uzdržavani član.

Inače, studenti, s postojećih 15 tisuća kuna, a uvećanih za cjelogodišnji osnovni osobni odbitak od 48 tisuća kuna, po postojećem zakonodavstvu sve što ostvare svojim radom je neoporezivo do iznosa od 63 tisuće kuna. Sad bi taj iznos neoporezivi iznos za studente porastao na 72 tisuće kuna, izjavio je Marić.

Mjeru pozdravila i ministrica Brnjac

Najavu povećanja limita za porezne olakšice pozdravila je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

"Ovo je još jedan dokaz da Vlada kontinuirano i sustavno poduzima sve mjere kako bi proces zapošljavanja radne snage u sektoru turizma i ugostiteljstva bio što učinkovitiji. Nakon digitalizacije procesa zapošljavanja sezonskih radnika, čime se ubrzao proces prijave stranih radnika, povećanjem poreznog limita za studente povećavaju se mogućnosti za zapošljavanje većeg broja mlade domaće radne snage posebice tijekom ljetnih mjeseci kada i postoji najveća potražnja", stoji u pisanoj izjavi ministrice Brnjac.

Ministrica je dodala da, iako je ova mjera za sektor turizma izuzetno važna, dugoročno rješenje izazova radne snage se vidi kroz razvoj cjelogodišnjeg turizma koji će potaknuti i cjelogodišnje zapošljavanje.

Razmatramo uvođenje vaučera za gorivo

Odgovarajući na pitanja novinara, potpredsjednik Vlade kazao je da je uvođenje vaučera za gorivo jedna od mjera koja se razmatra i na kojoj se radi, no kako još ne želi išta prejudicirati.

S obzirom da idući tjedan istječe dvotjedna odluka fiksiranja cijena goriva izvan autocesta, kao i na izvjestan daljnji rast cijena nafte na tržištima, Marića su novinari pitali koje daljnje mjere Vlada razmatra, na što je odgovorio da još treba pričekati sve izračune kada je u pitanju cijena nafte, dodajući i da ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović vodi dodatne razgovore s predstavnicima distributera i proizvođača.

Upitan o mogućnosti uvođenja vaučera za gorivo, Marić je izjavio da je to jedna od mjera koja se razmatra, no za čiju pripremu ipak treba određeno vrijeme.

Između ostalog, tu se javljaju i pitanja onih koji posjeduju nekoliko vozila, kao i pitanja socijalnih kriterija, u smislu bi li se takva mjera odnosila na sve jednako ili ipak ne.

"Na tome, između ostalog, radimo zadnjih dana i tjedana. Kada se iz toga svega bude iznjedrilo nešto spremno za komunikaciju, to ćemo reći", izjavio je Marić.

Na pitanje novinara razmatraju li se vaučeri i za hranu, Marić je podsjetio da je PDV praktički snižen na najnižu moguću razinu za svježu hranu, poput mesa, ribe, voća i povrća.

Ponovio je da iz Vlade očekuju i da druge "karike u lancu" daju svoj doprinos te kako je sada trenutak za zajedničko djelovanje, no, da će i uvijek biti onih koji će vidjeti kratkoročnu zaradu i "loviti u mutnom".

"Ponavljam, ako će svatko izdvojeno gledati svoj dio, svaki segment kao zasebni silos, u dugom roku gubimo svi. Toga moramo biti svjesni", poručio je Marić.

Podržat ćemo udruge za zaštitu potrošača

Upitan o primjedbama udruga za zaštitu potrošača da im je namijenjeno premalo novca za zadaću praćenja zaokruživanja cijena kod zamjene kune eurom, Marić je rekao "u pravilu, koliko god dali uvijek se traži više".

Napomenuo je da je u proračunu za tu namjenu rezervirano 700 tisuća kuna, tu su još i europski izvori, no da će za tako važnu namjenu kao što je zaštita potrošača naći novac.

"Neka se ne brinu o tome. Ako imaju određene kvalitetne prijedloge kako na još bolji način pratiti te cijene, prevenirati da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena, vrlo rado ćemo to podržati", poručio je Marić.

Od 12. srpnja i konačne formalne odluke o članstvu Hrvatske u eurozoni s prvim danom iduće godine, postojat će mogućnost dvojnog iskazivanja cijena i neki će to početi činiti već od tada, dok obaveza dvojnog iskazivanja počinje 5. rujna, napomenuo je Marić.
 
Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Zdravko Marić