Marić za Novu TV o poreznim reformama: Naš je prijedlog da s 1. siječnja idemo sa snižavanjem poreza na dobit i dohodak

O planovima porezne reforme reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović razgovarala je s ministrom financija Zdravkom Marićem.
 
Ministar Zdravko Marić imao je sastanak sa županima i gradonačelnicima te kaže da im je rekao i neke informacije koje do sada nisu znali.
 
"Dijelom jesmo, imali smo operativne sastanke. Naš je prijedlog da s 1. 1. idemo sa snižavanjem poreza na dobit", rekao je Marić te dodao kako smatra da su zadovoljni sastankom.
 
Ministar kaže kako su gradonačelnicima i županima prezentirali prijedlog da država preuzme teret snižavanja stope poreza na dohodak koja će, prema njihovim izračunima, iznositi oko dvije milijarde kuna. Dodao je kako su do sada gradovi i općine imali udio u porezu na dohodak od 60 posto, a sad će imati 74, županije su imale 17 posto, sad će imati 20.
 
Ministar kaže kako se nije odustalo od poreza na promet nekretninama. "To je dio programa Vlade i od njega nismo odustali, ali nismo rekli točno kada", rekao je.
 
O svojim očekivanjima izvješća Stanard & Poorsa nije htio govoriti, ali kaže da mu je u zadnje dvije godine ugodno razgovarati s rejting agencijama "jer imali smo puno toga lijepoga za reći. Imali smo gospodarski rast, suficit proračuna, smanjivanje javnog duga, sad su okolnosti malo drugačije. U ovim okolnostima prvi i osnovni cilj mi je obraniti ovaj investicijski kreditni rejting".
 
Osvrnuo se na aferu Janaf, kaže da mu nije drago kada tako nešto čuje, ali na sam slučaj nema komentara.
 
Ministar kaže da se čelni ljudi javnih tvrtki biraju na temelju javnih natječaja. On smatra da državne tvrtke imaju još puno neostvarenih potencijala i zato bi na vodećim pozicijama volio vidjeti stručne ljude.
 
Marić kaže kako Hrvatska ima Ured za sprečavanje pranja novca, a rezultati tog Ureda vidljivi su u tome što je do zadnjeg izvješća Hrvatska bila u top 10 zemalja s najnižim rizikom za pranje novca. "No uvijek treba gledati kako unaprjeđivati sustav, jer svi oni koji ga žele izigrati koriste nove, inovativne mjere i sustav mora reagirati na vrijeme".
 
Za FINA-u i Hrvatsku lutriju nove čelnike birat će putem javnog natječaja, resorna ministarstva provode sustav intervjuiranja, a Vlada na kraju daje preporuku nadzornim odborima, rekao je Marić.
 
Ministar je za kraj kazao kako nije kandidat za zagrebačkog gradonačelnika niti ima tih ambicija.
 
Izvor: Nova TV / Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić