Medved: Centar izvrsnosti će omogućiti učinkovitije prepoznavanje sigurnosnih rizika

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/01 lipnja/Fxc2EJFX0AEigE0.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da će osnivanje Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora omogućiti učinkovitije i kvalitetnije pristupanje u prepoznavanju sigurnosnih rizika.

"Ono što se postiže kao efekt rada ovog Centra je učinkovitije, brže i kvalitetnije pristupanje u prepoznavanju sigurnosnih rizika", rekao je Medved u Hrvatskom saboru tijekom rasprave  o prijedlogu zakona o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora koji je u proceduru upućen po hitnom postupku.

Time je odgovorio na upit zastupnice Anke Mrak Taritaš koju je zanimalo da li danas imamo neko tijelo koje analizira i prikuplja javne podatke  ili nam treba taj Centar da bi to radili.

Medved je pojasnio da će Centar izvrsnosti izrađivati doktrine i modele koji će biti primjenjivi za našu sigurnosno-obavještajnu zajednicu ali i za sve naše partnerske zemlje kako bi bili što učinkovitiji u prepoznavanju sigurnosnih ugroza.

Analiza i prikupljanje informacije iz otvorenih izvora

Potpredsjednik Vlade je, na upit Urše Raukar Gamulin, rekao i da taj Centar nije sastavni dio sigurnosno-obavještajne zajednice već će se u njemu analizirati i prikupljati informacije iz otvorenih izvora.

Pri tome, u njemu će uz naše predstavnike u njegovu radu sudjelovati i predstavnici stranih sigurnosno-obavještajnih i drugih odgovarajućih službi te međunarodnih institucija, a pristupale bi mu, po njegovom osnivanju, potpisivanjem Memoranduma o suradnji.

Predstavljajući zakon o osnivanju tog Centra, Medved je istaknuo da će on doprinijeti unaprjeđenju open-source intelligence (OSINT) obavještajne discipline te ujednačavanju metodologije rada obavještajnih agencija stvaranjem ujednačenih procedura i metodoloških okvira koji će se koristiti u radu sigurnosno-obavještajnih agencija koje sudjeluju u njegovu radu.

Naglasio je kako će Centar razvijati metodologiju za rješavanje izazova kao što su poteškoće u detektiranju lažnih vijesti i dezinformacija povezanih sa sigurnosnim prijetnjama, traženjem najboljih računalnih alata za automatizirano prikupljanje podataka.

U planu potpisivanje Memoranduma o suradnji s pet partnerskih država

Tražiti će i rješenja povezana sa negativnim aspektima utjecaja umjetne inteligencije na širenje javnog sadržaja i sl.

"Centar će se baviti razvojem te specifične prikupljačke obavještajne discipline, a ne prikupljanjem, obradom ni distribucijom obavještajnih podataka", poručio je.

Naveo je da su u tijeku završni pregovori s pet partnerskih država s kojima se planira potpisati Memorandum o suradnji te time osigurati međunarodni status Centra.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Tomo Medved