Medved: Gordan Lederer zauvijek je upisan u hrvatsku povijest

  • Slika /Vijesti/2024/Kolovoz/10_kolovoza/Medved_1008_1.jpeg

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice kod Spomen-obilježja "Slomljeni pejzaž" danas je obilježena 33. godišnjica pogibije snimatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Gordana Lederera, ubijenog u 33. godini na snimateljskom zadatku, 10. kolovoza 1991. u srpskom napadu na Pounje.

“Gordan nije bio samo ratni snimatelj i izvjestitelj HRT-a, on je svjedok vremena, neprijatelj ga nije zaustavio i Gordan je zauvijek upisan u hrvatsku povijest“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.
 
Njegova će Banijska praskozorja, poručio je, zauvijek ostati dio hrvatske povijesti, istine o Domovinskom ratu, u kojima se zorno prikazuje istina o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.
 
Gordanova smrt branitelje je posebno pogodila, rekao je Medved, podsjećajući kako je Lederer svojim snimkama prenosio istinu o Domovinskom ratu, o počecima velikosrpske agresije na Hrvatsku, ali i emocije, hrabrost i želju za slobodom svih hrvatskih branitelja.
 
“Gordan Lederer riskirao je život kako bi istina o velikosrpskoj agresiji odjeknula svijetom, hrabro i neustrašivo položio je život za istinu. Njegova kamera bila je nepobjedivo oružje u borbi istine protiv laži", naglasio je ministar, koji je bio neposredni svjedok Ledererova ubojstva i nastojanja da mu se spasi život.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti