Medved: Hrvatska intenzivno radi na pronalaženju nestalih osoba iz Domovinskog rata

Slika /Vijesti/2019/08 kolovoz/30 kolovoza/HN20190830253409.jpg

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Vinkovcima povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba rekao da Republika Hrvatska koristi svaku prigodu pozvati Srbiju na puni doprinos i dostavu dokumenata i zapisnika o posmrtnim ostacima tijela koja su nakon ubojstava premještana iz primarnih u sekundarne grobnice.

Na upit o mogućem blokiranju Srbije na putu prema Europskoj uniji, ministar je podsjetio da je Hrvatska prilikom otvaranja pretpristupnih poglavlja 23. i 24. vrlo jasno, precizno i nedvosmisleno postavila uvjete, a prvi uvjet bio je puna suradnja u cilju dostave informacija za pronalazak nestalih osoba. „Ustrajemo na tome i pozivamo ih da otvore arhive i da dostave Republici Hrvatskoj dokumente koji pokazuju gdje se nalaze posmrtni ostaci naših nestalih osoba“, kazao je ministar.

Ponovio je da je Hrvatska spremna na suradnju, te da intenzivno radi na pronalaženju nestalih osoba. „U protekle tri godine na teritoriju RH identificirali smo 108 nestalih osoba, a probna iskapanja radimo svakodnevno“, rekao je, ali i naglasio da je preduvjet za pronalazak odgovarajuća informacija, koju imaju nalogodavci i počinitelji ubojstava i oni koji su vadili tijela iz primarnih i preseljavali na nove sekundarne grobnice.

„Činimo sve da pronađemo posmrtne ostatke naših nestalih osoba, imamo dva prioriteta, pronalazak osoba nestalih u Domovinskom ratu te proces ekshumacije žrtava Drugog svjetskog rata i poraća“, rekao je ministar Medved i dodao da se nada „da će ipak proraditi savjest kod onih osoba koje imaju informaciju ili koje mogu utjecati na to da se dostave dokumenti. To je prvorazredno humanitarno pitanje i svaka žrtva ima pravo na grob.“

Također, ministar je podsjetio da je zakonom reguliran odnos prema žrtvama ukoliko nemaju obitelj i da država do pronalaska tijela preuzima potragu. „Naše službe, alati, tehnike koje provodimo su na najvišoj razini, osoblje svakodnevno usavršavamo, nabavljamo novu opremu, imamo izvrsnu suradnju sa udrugama i tijelima u RH, s kojima na dnevnoj bazi koordiniramo aktivnosti i razmjenjujemo informacije“.

„Nažalost“, kazao je ministar, „izostaje informacija od onih koji je imaju, a to je Republika Srbija u okviru svojih službi, od onih koji su počinili kaznena djela zločina i onih koji su kasnije ta tijela prebacivali u druge grobnice.“

Na upit hoće li se tražiti pritisak iz Europske unije, ministar je podsjetio da je predsjednik Vlade Andrej Plenković na jučerašnjom sastanku s članovima Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja kazao kako će na svim razinama u Europskoj uniji u okviru diplomatskih odnosa poduzeti sve da bi se izvršio dodatni pritisak, odnosno kako bi se potaknulo na dostavu tih dokumenata.

Pozvao na odmjerenost i odgovornost u javnom prostoru

Što se tiče nedavnih medijskih izjava, ministar je pozvao na odmjerenost i odgovornost u javnom prostoru. „Bilo je neprimjerenih istupa, što nije dobro“, rekao je i ukazao na važnost izgradnje tolerantnog društva u kojem se cijeni rad, društva međusobnog uvažavanja i poštivanja, koje će se temeljiti na zaštiti slabijih i koje neće biti zatrovano neprimjerenim sadržajem. „Ono što smo čuli u nekoliko proteklih dana ni u kom slučaju nije prihvatljivo, udruge proistekle iz Domovinskog rata u okviru svojih statutarnih odredbi reagirale su na način kako su smatrale da treba i podržavam ih u tome“, rekao je i istaknuo da „gdje god i kad god se pojave takvi oblici nasrtaja na same temelje Republike Hrvatske, onda moramo reagirati“.

Zaključio je da danas „imamo čitav niz novih izazova kako bi izgradili zemlju za naše buduće naraštaje i stoga se suzdržimo od svakog oblika politiziranja, svakog oblika radikalizacije i stvaranja klime netrpeljivosti u društvu, i stvorimo odnose i ozračje međusobnog poštivanja i uvažavanja.“

Pisane vijesti