Medved: Milanovićeve su izjave potpuno neprimjerene komunikaciji u javnosti

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u petak u Sisku kako su izjave predsjednika Milanovića  potpuno neprimjerene komunikaciji u javnosti, naglasivši da je Milanović usredotočen na predsjednika Vlade iz samo njemu poznatih razloga.

Ministar Medved je, zajedno s premijerom Plenkovićem i ministrom Božinovićem, sudjelovao u Sisku na svečanosti obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije.

Na upit novinara potpredsjednik Vlade Medved komentirao je Milanovićevu izjavu da bi 'HDZ više volio da je na čelu pravosuđa Hitler nego Zlata Đurđević'.

Naglasio je kako je to još jedan pokazatelj potpuno neprimjerene komunikacije predsjednika Zorana Milanovića u javnosti i njegovoj fokusiranost prema predsjedniku Vlade iz samo njemu poznatih razloga.

"Bitna je neovisnost pravosuđa, a ne potpuno izokrenute teze i pokušaj iskrivljavanja stvarnoga stanja", rekao je ministar Medved.

Milanovićeve teze su možda iz mandata kada je on bio predsjednik Vlade

"Pravosuđe u Hrvatskoj je neovisno, poglavito je neovisno u mandatu naše Vlade, kako one protekle tako i sada“, naglasio je  Medved. Dodao je kako su tomu dokaz i postupanje prema sucima, o čemu smo svjedočili proteklih dana u Osijeku.

Milanovićeve teze su, kazao je, možda iz mandata kad je on bio predsjednik Vlade.

Naglasio je i kako u Hrvatskoj imamo stanje koje jamči jasnu podjelu nadležnosti, jasno pozicioniranje pravosuđa u demokratskom društvu, potpunu neovisnost pravosuđa te aktivnosti Vlade glede osnaživanja pravosuđa kroz materijalne i personalne okvire te u segmentu gdje je nužno provesti određene zakonodavne promjene, kako bi pravosuđe bilo snažno i učinkovito.

Na novinarski upit ministar hrvatskih branitelja Medved je komentirao i Milanovićevu optužbu da je 'premijer riječ laž uveo u politički vokabular'.

"Premijer Plenković je jučer na sjednici Vlade po tko zna koji put ponovio da je pravosuđe neovisno", rekao je Medved, dodavši kako ni na koji način ne može prihvatiti tezu da je to laž.

Vezano na napade na HDZ, Medved je naglasio kako je HDZ najsnažnija politička stranka u Hrvatskoj, što su pokazali parlamentarni i lokalni izbori.

HDZ je politička opcija koja je u konačnici na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, predvodila hrvatski narod u osamostaljenju Hrvatske u Domovinskom ratu, pa ga predvodi i danas u teškim okolnostima pandemije Covida 19, te svih ovih potresa i nevolja, dodao je.
 
Upitan zašto premijer ne daje danas izjave, potpredsjednik Vlade Medved je odgovorio kako je premijer Plenković i u prošlom i u ovom mandatu uvijek dostupan medijima, gotovo svakodnevno i u svim prigodama.

No, istaknuo je, uz premijera postoje i drugi dužnosnici u Vladi i stranci pa je i njihova obveza prezentirati aktivnosti, politiku i u konačnici se osvrtati na aktualne pitanja.

Neprimjerena retorika kojoj je teško naći sličan primjer

Na novinarsku opasku znači li to da se premijer 'povlači pred predsjednikom' ministar Medved je naglasio kako se oni ne povlače, a poglavito ne predsjednik Vlade.

"Niti se imamo razloga povlačiti, niti smo osobe koje smo se ikada povlačile", poručio je Medved i dodao kako su prihvaćali sve izazove. "Ponašamo se ozbiljno, odgovorno i civilizirano, no nažalost suočeni smo s nasrtajima, neprimjerenom retorikom, kojoj možemo pronaći teško sličan primjer", naglasio je Medved.

Podsjetio je i kako pozivaju sve da kod komunikacije u javnom prostoru primjereno komuniciraju zbog odgovornost prema narodu.

'Dobili smo mandate i odgovornost rješavati probleme i donositi odluke, ali nismo dobili odgovornost za korištenje izraza i retorike koji su neprimjereni, a poglavito onih koji bilo koga vrijeđaju', rekao je.

Na upit o tome da je na 'stanje suda u Osijeku ukazao kriminalac, a ne državni mehanizam',  ministar Medved je rekao kako bi bilo neodgovorno ulaziti u meritum na način da navodi detalje koji mu nisu poznati.

"Postupci se provode na osnovi postupanja Uskoka i Državnoga odvjetništva pa ne povezujem ulazne parametre i informacije  uslijed koji su mjerodavna tijela, Državno odvjetništvo i Usko, pokrenuli određene radnje", istaknuo je.

Dodao je da kao legalist, poštuje što provode gonidbena tijela kao i to da poštuje pravosuđe i pravosudna tijela.

Vjerujem, naglasio je ministar Medved, da je većina sudaca u Hrvatskoj i hrvatsko pravosuđe, ispravnih, časnih i poštenih ljudi, ljudi koji donose presude i sude na temelju zakona. Ukoliko budu točno ono za što ih se tereti, očekuje se njihova presuda, zaključio je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti