Medved: Prosvjed je demokratsko pravo, ali širenje mržnje i nasilje je neprihvatljivo

Slika /Vijesti/2022/09 rujan/14 rujna/VRH_3226.jpg

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved poručio je da je prosvjed demokratsko pravo i legitiman čin izražavanja nezadovoljstva, ali da je širenje mržnje, izazivanje nereda te nasilno rušenje institucija države apsolutno neprihvatljivo, istaknuvši kako će policija i DORH utvrditi hoće li incident na subotnjem prosvjedu kvalificirati kao kazneno djelo terorizma.

Današnju sjednicu Vlade vodio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, s obzirom da je predsjednik Vlade Andrej Plenković pozitivan na koronavirus te mu je određena mjera izolacije pa je za  sazivanje i predsjedanje sjednicama Vlade i potpisivanje akata Vlade ovlastio je potpredsjednika Medveda.
 
Otvarajući 149. sjednicu Vlade, potpredsjednik Medved zaželio je brz oporavak predsjedniku Vlade te izvijestio da će članovi Vlade i suradnici premijera Plenkovića koji su s njim bili u bliskom kontaktu poštovati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 
Osvrnuvši se na aktualne teme u proteklome tjednu, potpredsjednik Medved izdvojio je željezničku nesreću u Novskoj, koja se dogodila prošlog petka navečer.
 
Ovom je prigodom još jednom izrazio sućut obiteljima troje poginulih u toj nesreći.
 
Istaknuo je da su, čim se nesreća dogodila, na teren izašle sve žurne službe, uključujući i policiju i Županijsko državno odvjetništvo u Sisku koje provodi istragu kako bi se utvrdili točni uzroci nesreće.
 
Predsjednik Vlade, zajedno s potpredsjednicima Butkovićem i Božinovićem te ministrima Piletićem i Berošom također su odmah došli na mjesto nesreće.
 
Prvi put definirana i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina
 
Govoreći o cijenama naftnih derivata, podsjetio je da je Vlada, kao i do sada, na telefonskoj sjednici 12. rujna donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
 
Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kuna po litri.
 
Prvi puta se uredbom definirala i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina na način da je marža za spremnike ograničena na 2,80 kuna po kilogramu, a u bocama je cijena ograničena na 13,94 kune po kilogramu.
 
Nove cijene iznose 10,57 kuna po litri za benzinsko gorivo, 12,88 po litri za dizelsko gorivo, 8,49 kuna po litri za plavi dizel, 9,69 kuna po kilogramu ukapljenog naftnog plina za spremnike te 13,94 kune po kilogramu ukapljenog naftnog plina za boce.
 
Paket mjera vrijedan 21 milijardu kuna snažan, pravedan i sveobuhvatan
 
Što se tiče paketa mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, koji je Vlada donijela prošli tjedan na svojoj sjednici, vrijedan 21 milijardu kuna, podsjetio je da se odnosi na ublažavanje rasta cijena električne energije za kućanstva, javni i neprofitni sektor i za poduzetnike.
 
Tako će cijena plina za kućanstva ostati ista do 1.travnja, a traži se cjelovito europsko rješenje koje će pomoći i gospodarstvu.
 
Uvedeno je o ograničenje cijena osnovnih prehrambenih namirnica, što je omogućilo pojeftinjenje potrošačke košarice za 30 posto.
 
Povećan je iznos socijalnih naknada, omogućena jednokratna naknada za umirovljenike, uvedene su potpore za nezaposlene te za zapošljavanje žena.
 
Za korisnike dječjeg doplatka predviđena je isplata posebnog novčanog primanja, a tu su i potpore studentima, poljoprivrednicima i ribarima.
 
Društvo i gospodarstvo snažnije će se usmjeriti ka zelenoj tranziciji kroz veću energetsku učinkovitost i veća ulaganja u obnovljive izvore energije.
 
"Novi paket mjera karakteriziraju tri elementa koja smo već naglasili – snažan je, pravedan i sveobuhvatan", poručio je potpredsjednik Medved.
 
Dodao je da će ga pratiti i poseban porez na dobit koji će se uvesti do kraja godine kako bi svi dionici dali svoj doprinos u krizi, a ne na njoj dodatno zaradili.
 
Uoči današnje sjednice Vlade uručeni su novi ugovori u okviru Programa "Zaželi", vrijedni 55 milijuna kuna, koji će omogućiti zapošljavanje preko 1.200 žena koje će skrbiti o preko 6.500 starijih i nemoćnih osoba.
 
Policija i DORH utvrdit će hoće li incident sa subotnjeg prosvjeda kvalificirati kao terorizam
 
Potpredsjednik Medved snažno je osudio poruke mržnje s prosvjeda održanog u subotu, a posebno događaj koji se može smatrati pokušajem izazivanja nasilja i to terorističkim aktom.
 
Podsjetio je da su policijski službenici priveli maloljetnika koji je posjedovao boce ispunjene lako zapaljivom tekućinom, bengalku, nož i improvizirano hladno oružje pogodno za napad i ozlojeđivanje.
 
Policija, dodao je, nad njim provodi kriminalističku istragu i u suradnji s Državnim odvjetništvom utvrdit će hoće li se ovaj događaj kvalificirati kao kazneno djelo terorizma.
 
"Prosvjed je demokratsko pravo i legitiman čin izražavanja nezadovoljstva. Međutim, kada je osnovni cilj prosvjeda širenje mržnje, izazivanje nereda i kaosa i nasilno rušenje institucija države, to je apsolutno neprihvatljivo", poručio je potpredsjednik Medved.
 
Na kraju uvoda, potpredsjednik Medved uime Vlade čestitao je ministru Paladini i njegovoj supruzi na rođenju sina Petra.


 

Pisane vijesti