Medved: Širenje mreže veteranskih centara i osnivanje ustanova za trajni boravak hrvatskih branitelja

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/01 ožujka/HN20240301424084.jpg

„Specijalna jedinica policije „Grom“ imala je impozantni ratni put“, rekao je ministar Medved i naglasio važnost skrbi za zdravlje hrvatskih branitelja te najavio širenje mreže veteranskih centara i osnivanje ustanova za trajni boravak hrvatskih branitelja koji iskažu potrebu za takvom vrstom smještaja.  „Jedna od takvih će biti na području Slunja“, kazao je.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je na obilježavanju 33. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije „Grom“ Policijske uprave karlovačke položio na Središnji spomenik braniteljima u Karlovcu vijenac u počast na poginule pripadnike.
 
Ujedno je naglasio važnost skrbi za zdravlje hrvatskih branitelja, dodavši kako je odlučeno da će se i ove godine provoditi mjera preventivnih zdravstvenih pregleda.
 
Širenje mreže veteranskih centara
 
Podsjetio je da je Vlada, radi očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja, izgradila četiri veteranska centra, a tu mrežu širi s još četiri.  
 
„Važna je novost da osnivamo ustanove za trajni boravak hrvatskih branitelja koji iskažu potrebu za takvom vrstom smještaja i jedna od takvih će biti na području Slunja", dodao je ministar Medved.
 
Gromovi 1991. pomogli ustrojavanju Zbora narodne garde (ZNG) i Hrvatske vojske
 
Predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije "Grom" Josip Slaćanin rekao je da je ta postrojba imala tri voda u Karlovcu te po jedan u Ogulinu, Slunju i Dugoj Resi, a 1991. godine imala je 198 pripadnika.
 
"Imali smo čast i privilegiju da smo tada bili prvi od prvih. To su slavni dani. Svi koji se sjećaju znaju da je naša mlada i tada nepriznata državu visjela o koncu, ovisila o dečkima od 18, 19 i 20 godina", naglasio je Slaćanin.
 
Naveo je da je tijekom Domovinskog rata poginulo sedam pripadnika te jedinice.
 
"To je relativno mali broj, a i to je previše. Kroz samu postrojbu je prošlo više od 1.100 ljudi“, kazao je i dodao da su Gromovi 1991. pomogli ustrojavanju Zbora narodne garde (ZNG) i Hrvatske vojske.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti