Medved: Sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti na potrebnom stupnju spremnosti, pratimo što se događa u Ukrajini

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved gostovao je u Dnevniku N1 te je govorio o koracima koje Hrvatska poduzima vezano za ruski napad na Ukrajinu.

“Hrvatska je, kao nijedna druga članica EU i NATO-a, posebno senzibilizirana prema onome što se događa u Ukrajini i apsolutno osuđuje ovu brutalnu agresiju i u skladu s time smo danas ponudili čitav niz mjera koje su prvenstveno humanitarne. Predsjednik Vlade je otišao na izvanrednu sjednicu Vijeća i tamo će podržati sve sankcije upravo s ciljem da se prekine agresija i da se povuku sve ruske snage”, rekao je na početku.

Sankcije Ukrajini bit će snažne

“Sigurno je da će one biti iznimno snažne, da će biti financijske naravi, da će biti tehnološki orijentirane prema Rusiji, da će biti dugoročne i da će itekako imati utjecaj dugoročno na perspektivu u Rusiji kao jasan znak solidaliziranja Europe, Zapada uslijed svega onog što je Rusija pokrenula. Uz večerašnju aktivnost koja se provodi, sutra je najavljen sastanak premijera zemalja članica NATO-a gdje će se razmatrati aktivnosti koje će provoditi NATO, a one će biti strukturirane kroz formiranje borbenih skupina. To će zasigurno biti odgovarajuće snage koje će biti jasna poruka Putinu da je NATO jedinstven, da je EU jedinstvena u pogledu osude agresije prema Ukrajini”, rekao je.

Dodao je i kako je Plenković pozvao predsjednika Milanovića da sazove Vijeće nacionalne sigurnosti te da će Vlada RH preuzeti sve svoje obaveze, odnosno odluke koje budu donesene na sastanku članica NATO-a. Vjeruje da će sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost biti održana u petak.

“Ono što treba naglasiti je da su sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti na potrebnom stupnju spremnosti, da zaista budno pratimo sve što se događa u Ukrajini, ali i u zemljama u okruženju, a tu bih posebno izdvojio jedan segment koji se donosi na kibernetičku sigurnost i zaštitu. Snažan utjecaj Rusije kroz kibernetički udar na sve ukrajinske institucije prethodio je napadu.

Pratimo sve što se događa i u Srbiji, u BiH i u Crnoj Gori. Niz je aktivnosti koje se provode, koliko smo pratili i Srbija je danas u 15 sati imala Vijeće za sigurnost. Nismo još dobili povratne informacije, ali znamo koliki je ruski utjecaj u Srbiji. Očekujemo da će Srbija prepoznati pravi put i da će se svrstati na pravu stranu povijesti. Treba jasno osuditi agresiju na Ukrajinu, nažalost taj rat ostavit će iza sebe ogromne žrtve, stoga moramo biti svjesni i preuzeti odgovornost jer ovo je trenutak kada naša generacija donosi odluku o perspektivi budućnosti odnosa”, kazao je.

Hrvatska će pružiti sigurno utočište izbjeglicama

Dodao je i kako očekuje da će velika većina zastupnika dati potporu deklaraciji koja je usmjerena ka osudi agresije Rusije prema Ukrajini. “Na nama svima je da ti svoj glas za mir, za zaustavljanje agresije i stvaranje pretpostavke za mirno rješavanje krize”, veli.

“Ono što je bitno, a mi imamo veliko iskustvo, nažalost iz Domovinskog rata, mi smo u jednom trenutku imali 650.000 izbjeglica iz BiH i Hrvatske. Što se tiče samog broja ljudi koji će izbjeći, nećemo kalkulirati, ali sigurno je da će RH pružiti sigurno utočište onima koji izbjegnu ili budu protjerani”, rekao je Medved, govoreći o prihvatu ukrajinskih izbjeglica.

Poveznica situacije u Ukrajini s Domovinskim ratom

“Puno je toga gdje možemo graditi određene poveznice, od same pripreme za agresiju, do onoga što se sada provodi, brutalnosti koja se provodi, doktrine napada, iznimno je teško ovog trenutka predvidjeti što je konačni cilj, stoga je moje očekivanje da će ukrajinske vojne snage na odgovarajući način obraniti svoju zemlju”, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Izvor: N1 / Vlada

Pisane vijesti | Branitelji | Tomo Medved