Medved za RTL: Nećemo se umoriti i nećemo stati dok ne nađemo i posljednju osobu nestalu u Domovinskom ratu

Slika /Vijesti/2020/11 studeni/18 studenog/tomo-medved-8ef2c73b5286f190e52f1b25a5cfbc66_view_article_new.png

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved gostovao je u RTL-u Danas, gdje je govorio o Koloni sjećanja te otkrio ima li konkretnih pomaka u odnosima sa Srbijom u otvaranju arhiva JNA te dobivanju informacija o lokacijama masovnih grobnica.

Ministar je zahvalio svim ljudima koji su danas sudjelovali u Koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji i koji su došli iskazati svoje poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama, na poštivanju preporuka i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i na dostojanstvenom komemoriranju. „Preporuka je bila da bude do 500 ljudi, no očito je ovdje i drugdje bilo više. To je pokazatelj osjećaja i svijesti hrvatskog naroda“, kazao je.

Upitan boji li se da bi Vukovar mogao biti žarište, Medved je rekao da ne očekuje povećanje broja zaraženih.

„Ne očekujemo da će ovaj čin doprinijeti povećanju. Primijetio sam da se velika većina pridržavala mjera i da su nosili maske dok su se kretali na ovih 5.5 kilometra na otvorenom prostoru,“, dodao je.

Očekujem konkretne rezultate u pronalasku nestalih

Ministar se osvrnuo i na to da je u Koloni sjećanja bio i Boris Milošević te odgovorio očekuje li pomake i bolju suradnju sa Srbijom kad je riječ o otvaranju arhiva JNA i ostalih dokumenata koji bi mogli pomoći da se otkrije gdje su nestali.

Kazao je da je državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepan Sučić 23. listopada boravio u Srbiji, gdje se sastao s najvišim dužnosnicima Srbije koji su zaduženi za proces pronalaska nestalih osoba te su dogovoreni snažni iskoraci glede razmjene saznanja i informacija.

Ministar važnim smatra razmjenu postojećih saznanja koje imaju Hrvatska i Srbija, a potom i dostavu informacija o lokacijama masovnih grobnica.

„Očekujem da ćemo u narednih 30 dana imati još nekoliko sastanaka na najvišoj razini na tu temu i da ćemo u vremenu koje je pred nama imati rezultate u pronalasku posmrtnih ostataka naših nestalih osoba.  Uvjeravam vas da ćemo u narednom periodu, to govorim na temelju ovog sastanka, imati konkretne rezultate.  Nećemo se umoriti i nećemo stati dok ne nađemo i posljednju osobu nestalu u Domovinskom ratu“, poručio je Medved.

Izvor: RTL/Vlada


 

Pisane vijesti