Metelko-Zgombić zahvalila europskim ministrima na pomoći nakon potresa

Država tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić u ponedjeljak je na prvoj videokonferenciji ministara europskih poslova pod portugalskim predsjedanjem EU-om zahvalila članicama saveza na potpori nakon razornog potresa u Hrvatskoj. 
 
Državna tajnica je sudjelovala na virtualnom susretu ministara u okviru Vijeća za opće poslove, prvom tijekom predsjedanja Portugala koje je krenulo 1. siječnja. 
 
Tom je prigodom zahvalila državama članicama i Europskoj komisiji (EK) na solidarnosti i potpori koju su pružile Hrvatskoj nakon nedavnih potresa, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova. 
 
Najjači potres pogodio je područje Sisačko-moslavačke županije 29. prosinca prošle godine i bio je magnitude 6,2.  
 
Središnja tema sastanka bila je koordinacija EU-a u borbi protiv covida-19, uoči videokonferencije čelnika EU-a 21. siječnja. 
 
Ministri su razgovarali o cijepljenju, a Metelko-Zgombić je pritom naglasila važnost jedinstva u europskom djelovanju i redovite koordinacije zemalja, priopćeno je. 
 
Državna tajnica je predstavila dosadašnje pozitivno iskustvo Hrvatske u procjepljivanju i zahvalila državama članicama i EK na prihvaćanju hrvatskog prijedloga za privremenim ustupanjem dodatnih doza cjepiva radi potresa koji je pogodio područje Sisačko moslavačke županije. 
 
Metelko-Zgombić je na susretu istaknula hrvatsku potporu portugalskim prioritetima predsjedanja, usredotočenim na oporavak Unije uz promicanje solidarnosti, konvergencije i kohezije, kao i na suočavanje s demografskim izazovima. 
 
Pozdravila je što je fokus Portugalaca i na budućnosti Schengena, pa je podsjetila na hrvatsku ambiciju za što skoriji ulazak u taj prostor, stoji u priopćenju. 
 
Izvor: Hina / Vlada
 

 
 
 

Pisane vijesti