Milanović: Hrvatska predana UN-ovoj arhitekturi za izgradnju mira

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/milanovic_hrvatska_predana_un_ovoj_arhitekturi_za_izgradnju_mira.tif

Premijer Zoran Milanović sudjelovao je danas na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda na sastanku na visokoj razini "Izgradnja mira – put ka održivom miru i sigurnosti", skupu što ga je organizirao Bangladeš kao predsjedavajući UN-ove Komisije za izgradnju mira, a Hrvatska je jedna od supredsjedateljica.

"Moja je zemlja spremna preuzeti svoj dio odgovornosti u stvaranju relevantnijih, učinkovitijih i jačih struktura za izgradnju mira", rekao je Milanović.

Istaknuo je pritom da se UN-ova komisija nedvojbeno etablirala kao poveznica između različitih UN-ovih tijela u stvaranju arhitekture izgradnje mira, no još uvijek traži svoje pravo mjesto i punu primjenu svojih potencijala.

"Moderna izgradnja mira u društvima koja su prošla kroz sukobe utemeljena je na opće prihvaćenim načelima koje Hrvatska u potpunosti podupire, no kako bi ta načela u potpunosti zaživjela moramo stvoriti prikladne uvjete za njihovu provedbu", kazao je Milanović.

Zato treba poboljšati koordinaciju između glavnih aktera kako bi se krajnji rezultat doveo do maksimuma, a naglasak treba staviti na pravovremeno, održivo i predvidljivo financiranje što uključuje i suradnju s međunarodnim financijskim institucijama. Također, treba ojačati partnerstvo s vladama zemalja koje su izašle iz sukoba te pozorno slušati njihovo mišljenje što će ponovno potvrditi ključne koncepte kredibiliteta, učinkovitosti i odgovornosti, zaključio je premijer Milanović u svom govoru na sastanku o izgradnji mira.
(Hina)




Pisane vijesti