Milanović minira međunarodnu poziciju Hrvatske, nitko ne šalje hrvatske vojnike u Ukrajinu

Slika /Vijesti/2024/Rujan/03_rujna/PVRH_Izjava.jpg

Premijer Andrej Plenković je odluku predsjednika Zorana Milanovića da ne da suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u NATO-voj aktivnosti podrške za Ukrajinu nazvao manipulacijom, te negirao da bi to uvuklo Hrvatsku u sukob. Naglasio je da nijedan vojnik u sklopu NSATU-a neće otići u Ukrajinu, a pogotovo to ne bi bili hrvatski vojnici.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u poslijepodnevnoj izjavi za medije odgovarao je na pitanja novinara, osvrnuvši se na niz aktualnih tema.

Odluku predsjednika Zorana Milanovića da ne da suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u NATO-voj aktivnosti podrške za Ukrajinu, premijer smatra perfidnom manipulacijom zlokobnog kršitelja Ustava, koji, kako je rekao, minira međunarodnu poziciju Hrvatske.

Odbacio je tvrdnju da se time štiti Hrvatska od uvlačenja u sukob s Rusijom, kazavši da je Milanović time samo spasio pet časnika da ne odu u Wiesbaden.

Naglasio je da nijedan vojnik u sklopu NSATU-a neće otići u Ukrajinu, a pogotovo to ne bi bili hrvatski vojnici.

Milanović je na NATO summitu mogao izraziti protivljenje

Pojasnio je da se ne radi ni o kakvoj vojnoj misiji, već o aktivnosti pod nazivom NATO Security Assistance and Training for Ukraine, podsjetivši da je predsjednik Milanović predstavljao Hrvatsku na NATO summitu u Washingtonu, povodom 75. godišnjice Saveza, te tada nije rekao niti učinio ništa protiv te aktivnosti.

"Da je smatrao da Hrvatska sudjelovanjem preuzima prevelik rizik, mogao je podići ruku i izraziti protivljenje. Međutim, šutio je", naglasio je Plenković.

Najavio je da će ispitati teren razgovarajući s klubovima zastupnika i vidjeti jesu li za tu odluku, te da neće gnjaviti narod ako se uvidi da nemaju dvotrećinsku većinu. 

„Tu nema ničega osim kontinuiranog miniranja vanjskopolitičkog stava hrvatske Vlade o tome da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva i da mi kao zemlja koja je bila žrtva velikosrpske Miloševićeve agresije početkom devedesetih imamo refleks pomoći žrtvi”, rekao je premijer i podsjetio da je Ukrajina bila među prve tri zemlje koje su priznale hrvatsku neovisnost. 

Kazao je da je Milanović odbio dati suglasnost znajući da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uskoro dolazi na sastanak na vrhu zemalja jugoistoka Europe i Ukrajine koji će se održati u Dubrovniku. 

„Ideš ponovno pojašnjavati hrvatskom narodu da si navodni zaštitnik od uvlačenja u sukob, a nitko ne šalje hrvatske vojnike u Ukrajinu”, poručio je Plenković. 

Zastupnik Kajtazi negira fizički napad

Premijer je novinarima kazao i da je prije koalicijskog sastanka razgovarao s Veljkom Kajtazijem koji mu je rekao kako nije bilo fizičkog napada na Suzanu Krčmar.

"Zamolio sam ga danas prije koalicijskog sastanka i otvoreno sam ga pitao o čemu se radi. On tvrdi da nije bilo nikakvog fizičkog sukoba sa Suzanom Krčmar, koju ja dobro znam, nego da je bila jedna malo žustrija svađa. Što je točno bilo oni znaju bolje nego ja jer tamo nisam bio", rekao je.

Dodao je i da će svi koji oko tog slučaja trebaju dati neke iskaze to i učiniti pred nadležnim tijelima. Pojasnio je i kako je Kajtazija zamolio da ono što mu je rekao javno  kaže i na sastanku koalicijskih partnera, a što je on i učinio. "U ovom trenutku je to sve što mi znamo", kazao je. 

Poručio je i kako koalicija s Kajtazijem nije upitna kao što nije upitna niti pozicija Kajtazija kao saborskog zastupnika.

Plenković je, upitan jesu li imali razgovore sa novoosnovanom strankom Dom i Nacionalno okupljanje (DOMiNO) i njezinim predsjednikom Mariom Radićem, odgovorio da on osobno nije, ali postoje kontakti na razini Hrvatskog sabora. 

Do sada smo dali devet paketa pomoći umirovljenicima vrijednih 615 milijuna eura

Upitan o današnjem prosvjedu umirovljenika na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, predsjednik Vlade je ponovio da su u krizi do sada dali devet paketa pomoći umirovljenicima koji vrijede 615 milijuna eura.

Naveo je i kako je danas prosječna mirovina 620 eura pri čemu svi podaci govore da je prosječna mirovina, od kada je on premijer, narasla za 73,3 posto. Poručio je i kako će, u dogovoru s Hrvatskom strankom umirovljenika, učiniti sve da do kraja mandata ona bude 800 eura, za svako rođeno dijete majka će dobiti godinu dana mirovinskog staža, redefinirat će model usklađivanja visine mirovina u odnosu na porast plaće i rast potrošačkih cijena promjenom formule za usklađivanje mirovina u omjeru 85:15, uvest će godišnji dodatak za umirovljenike i drugo.

Plenkoviće je, odgovarajući na kritike umirovljenika vezane uz povećanje plaća dužnosnicima, rekao kako one nisu povećavane od 2010. "Ako smo mi zbog toga lupeži, okej. Vjerojatno smo bili lupeži i dok smo imali plaću koja se nije dirala 14 godina ", rekao je.

Projekt plavih vrećica u Zagrebu je propao 

Upitan da ocjeni stanje nakon dvije godine od uvođenja novog modela sakupljanja otpada u Zagrebu, odnosno od uvođenje plavih ZG vrećica za miješani komunalni otpad, rekao je da se te vrećice slabo koriste jer on redovito baca smeće. "Slabo se to koristi, puno slabije nego što bi trebalo", dodao je, ocijenivši kako je taj projekt propao.

Premijer je najavio da će Vlada ovaj tjedan na sjednici imati rebalans proračuna koji će uputiti u saborsku proceduru.

Izvor: Vlada/Hina
 

Pisane vijesti