Milanović namjerno i svjesno propustio potpisati novi Zakon o izbornim jedinicama, radi se o političkoj opstrukciji

Slika /Vijesti/2023/Listopad/05 listopada/VRH_5069-01.jpeg

Premijer Andrej Plenković naglasio je da je predsjednik Milanović namjerno i svjesno propustio potpisati novi Zakon o izbornim jedinicama prije 1. listopada ne bi li u pitanje došla retroaktivnost. „Ovdje vidimo čistu spregu oporbe i predsjednika Republike koji su namjerno ovo napravili, misleći valjda da mi to ne vidimo, da mi to ne znamo i da nismo prozreli takvu zlu namjeru i zlu vjeru“, kazao je. Ocijenivši da se radi o političkoj opstrukciji, dodao je da to nije nikada napravio niti jedan hrvatski predsjednik.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković se, u Granadi na upit novinara, osvrnuo na Zakon o izbornim jadnicama.
 
Kada je riječ o situaciji koja se dogodila u vezi potpisa predsjednika Republike i proglašenja samog zakona kojeg je Hrvatski sabor usvojio 28. rujna, Plenković je kazao da je Vlada ovaj zakon uputila u drugo čitanje Hrvatskom saboru 31. kolovoza. Podsjetivši da jesensko zasjedanje započinje 15. rujna, rekao je da je ova tema raspravljena prije dva tjedna i glasanje se dogodilo prošli četvrtak.
 
„S obzirom da je Ustavni sud početkom godine ukinuo postojeći zakon o izbornim jedinicama s datumom 30.9., namjera Hrvatskog sabora je bila da nemamo pravni vakuum te da novi zakon stupi na snagu 1.listopada“, rekao je Plenković.
 
Premijer se osvrnuo na predsjednikovo priopćenje koje, kako je rekao, govori o šlamperaju, političkim pritiscima HDZ-a i koalicijskih partnera, naglasivši da su stvari sasvim drugačije. 
 
Predsjedniku u četvrtak dostavljen zakon na potpis, imao je vremena  
 
Kazao je da je služba Sabora u rano poslijepodne u četvrtak dostavila izglasani zakon u Ured predsjednika njegovim službama koje su pripremile taj akt njemu na potpis. Dodao je da ga predsjednik nije potpisao u četvrtak popodne i cijeli petak i subotu iako je bio u Zagrebu.
 
„Mi smo čekali što će on napraviti. Njegova zadaća je da brine o skladnom funkcioniranju svih institucija. Pretpostavljam da mu je falilo tinte. U slučaju da je imao tinte, potpis tog akta traje pola sekunde“, rekao je Plenković, naglasivši da predsjednik propustio obaviti svoju dužnost.
 
Premijer je kazao da se predsjednik sad izvlači na ustavni rok od osam dana, ponovivši da je Hrvatski sabor kao zakonodavac htio da zakon na snagu stupi 1. listopada kako Hrvatska ne bi imala pravni vakuum.
 
Smatra da je predsjednik namjerno i svjesno potpisao taj akt 3. listopada ne bi li došla u pitanje retroaktivnost.
 
„Mi smo znavši za to sve temeljito objasnili partnerima u parlamentarnoj većini i dogovorili da ćemo čekati tko će prvi otvoriti tu temu i pozvati se na retroaktivnost. Ovdje vidimo čistu spregu oporbe i predsjednika Republike koji su namjerno ovo napravili, misleći valjda da mi to ne vidimo, da mi to ne znamo i da nismo prozreli takvu zlu namjeru i zlu vjeru", kazao je Plenković.
 
Predsjednik i oporba ispali smiješni
 
Smatra da je ovo napravljeno samo da bi se u eter vratila tema izbornih jedinica te da je predsjednik namjerno počinio političku štetu ne samo sebi već i Hrvatskoj.
 
„Ovo što je on napravio nije nikad napravio niti jedan predsjednik. Bilo je i drugih zakona koji su imali precizno naveden datum stupanja na snagu. Drugi su predsjednici zajedno sa svojim suradnicima, bez obzira koliko dana imali, gledali kada je namjera zakonodavca da stupi na snagu i potpisivali to na vrijeme“, ustvrdio je Plenković.
 
Naglasio je da su predsjednik i oporba ispali smiješni, dodavši da će Vlada pripremiti prijedlog zakona, kojim će se promijeniti jedna odredba o stupanju na snagu i uputit ga u Sabor, koji će ga uvrstiti u dnevni red, raspraviti, izglasati i stupit će na snagu nekoliko dana nakon objave.
 
Svjestan i namjeran potez političke opstrukcije
 
„Uglavnom, jedan svjestan i namjeran potez političke opstrukcije. Bio je u Zagrebu, nije bio bolestan, nije bio spriječen, nije bio zatočen, išao je na aktivnosti. Napravio je nešto što je jasan politički signal protiv volje većine u Hrvatskom saboru“, poručio je Plenković.
 
Pojasnio je da rok od osam dana ne znači da akt čeka na potpisivanje osam dana. Za primjer je naveo supotpisivanje odluke o ravnatelju Vojno sigurnosno-obavještajne agencije, kazavši da tad nije bio problem da se predsjedniku akti nose na potpis u Dalmaciju i vraćaju isti dan.
 
„Kad ima volje, želje i namjere, onda se može“, zaključio je premijer Plenković i ponovio da se u slučaju zakona o izbornim jedinicama radi o čistoj namjeri da se opstruira odluka najvišeg predstavničkog tijela u Hrvatskoj, ocijenivši da je riječ o vrlo ružnom presedanu. 
 

Pisane vijesti