Milanović: "Teško je i neizvjesno, ali imamo šanse jer teškim radom i naporima možemo postati europska priča o uspjehu"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/milanovic_tesko_je_i_neizvjesno_ali_imamo_sanse_jer_teskim_radom_i_naporima_mozemo_postati_europska_prica_o_uspjehu.jpg

Godinu dana nakon pobjede na parlamentarnim izborima, predsjednik Vlade Zoran Milanović gostovao je u Dnevniku Nove TV i govorio o aktualnim političkim temama te budućim potezima Vlade.

"Investicije u energetici i željezničkim prugama nisu upitne. Građani su podnijeli teret povećanjem PDV-a, ali ne i gubitkom mnogih radnih mjesta, posebice ne u javnom sektoru i birokraciji. Nećemo prevariti - to je obećanje koje smo dali i kojeg se držimo."

"Obećavali nismo ništa. Kad sam rekao 'ne smijemo ih iznevjeriti' zna se na što sam mislio. Dakle, ne smijemo ih prevariti i to nismo učinili, sigurno. Da je teško, teško je, da je neizvjesno, neizvjesno je, ali da imamo šanse i da teškim radom i naporima možemo naprijed i da možemo biti jedna od europskih priča o uspjehu, to možemo", rekao je Milanović i ponovio kako situacija u Europi nije dobra i kako vjeruje da su građani toga svjesni.

Naveo je poteze koji su obilježili prvih godinu dana, a to su konsolidacija države, uvođenje reda u državne financije i smanjenje državnog proračuna. "Ni jednoj zemlji u okruženju nije prognoziran gospodarski rast, Hrvatska je jedina kojoj je nekakav rast prognoziran", istaknuo je Milanović te naveo kako se sve reforme rade s istim ciljem, a to je gospodarski rast, otvaranje radnih mjesta i olakšavanje ulaganja.

Na pitanje o kritikama oporbe, predsjednik Vlade kazao je kako su neutemeljene i da je ova Vlada dobila mandat na četiri godine i da vjeruje da će i toliko trajati. "Vlada je ideološki i programski dosta kompaktna, slično razmišljamo, slično radimo i nakon godinu dana mogu reći da nam je odnos s koalicijskim partnerima još bolji nego na početku", ocijenio je Milanović.

"Vjerujem da je odricanje građana završeno. Građani su podnijeli najveći teret povećanjem PDV-a, gubitkom posla.... srećom ne u javnom sektoru i birokraciji. Neke korekcije su napravljene nakon niza godina, što se umjetno održavalo. Ignorirane su činjenice da cijene na svjetskom tržištu rastu, kao cijene struje i grijanja - kod nekih gradova."

Na pitanje o porezu na nekretnine, predsjednik Vlada je rekao kako je uvjeren da građani koji razumiju njegov cilj sigurno nisu protiv, jer porez pravedno valorizira one koji imaju puno, one koji imaju srednje i one koji imaju manje.

"Srednji sloj tim porezom ne bi bio dotaknut. Međutim, svjestan svih interpretacija, tumačenja, nervoze, ja sam inzistirao da 4 mjeseca traje javna rasprava o tom zakonu, da bi se svaki čovjek, svaka žena, svaki muškarac, svaka obitelj, mogla u tome prepoznati. Pa ćemo onda nakon četiri mjeseca vidjeti tko govori istinu. Ako ispadne da smo mi u krivu, mi ćemo se, evo to vam obećavam ovdje, povući. Međutim, upravo zato inzistiram na dugotrajnoj raspravi i razgovoru."



Pisane vijesti