Milanović u Bukureštu: "Hrvatska će tijesno slijediti suradnju između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/milanovic_u_bukurestu_hrvatska_ce_tijesno_slijediti_suradnju_izmedu_kine_i_zemalja_srednje_i_istocne_europe.jpg

Hrvatski premijer Zoran Milanović danas sudjeluje na sastanku na vrhu predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine u Bukureštu. Na jučerašnjem sastanku s kineskim premijerom Li Keqiangom iskazan je interes za tješnju suradnju dvaju gospodarstava te osnaživanje međusobnih odnosa.

"Hrvatska pozdravlja prijedloge Bukureštanskih smjernica koji će zasigurno proširiti suradnju Kine i šesnaestorice i uroditi održivim razvojem svih naših zemalja. Poglavito smo zainteresirani za moguće infrastrukturne projekte koji će poboljšati zračne, željezničke i morske komunikacije između Kine i naših zemalja." rekao je Milanović obraćajući se predsjednicima vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

"Hrvatska dijeli kineski stav da suradnja Kine i šesnaestorice mora biti komplementarna ukupnoj suradnji Kine i Europske unije. Imajući to na umu, važno je osigurati da ta suradnja bude u okviru politika Europske unije, da bude transparentna prema Europskoj uniji i da izbjegava izgradnju paralelnih struktura." rekao je premijer i istaknuo kako vjeruje da upravo u projektima infrastrukture leži potencijal za daljnji razvoj suradnje na polju turizma i trgovine, usluga i poljoprivrede.

Cijeli govor predsjednika Vlade pročitajte na sljedećoj poveznici.

U izjavi nakon sastanka, predsjednik Vlade Zoran Milanović pojasnio je da će Hrvatska infrastrukturne projekte poput željezničke pruge Rijeka–Botovo pokriti europskim razvojnim fondovima, dodavši da je Hrvatska napravila bolji posao od Srbije i Mađarske koje će zajedničku prugu graditi iz kredita. „Mi nismo ovdje došli ugovarati poslove nego dati političku podršku suradnji, pazeći da se ne preklapaju strukture i obaveze koje imamo u Europskoj uniji“, kazao je premijer Zoran Milanović. Istaknuo je da je Hrvatska članica Europske unije i da itekako računa na europske fondove. „Postotak realizacije tih fondova je za mene možda i glavna mjera vrijednosti. Na to se moramo fokusirati, a naravno kineskom kapitalu i poduzećima otvoriti prostor da bez nepotrebnih birokratskih barijera ovdje rade“, dodao je. Pojasnio je da u Bukureštu nisu ugovoreni neki konkretni projekti jer se radi političkom skupu. „Ovo nije bila tržnica i poslovi se ne sklapaju ovdje. Kinezi su svjesni da Hrvatska ima 1000 kilometara obale koja je sada u Europskoj uniji i da ta obala praktički ulazi u srce Europe. Samo treba biti otvoren i poslovan, i šansa nas neće mimoići“, zaključio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti