Milošević: Osuđujem sve ratne zločine, pogotovo one počinjene nad Hrvatima

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević (SDSS) u večerašnjem je Dnevniku Hrvatske radiotelevizije osudio sve ratne zločine, a pogotovo one počinjene nad Hrvatima.

Kazao je da su mu emocije na jučerašnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu bile jake i pomiješane.

"Nastojao sam biti koncentriran, pratiti što se događa, čuti poruke govora. Je li to početak neke nove Hrvatske? Pa možda. Bilo je i ranije jakih gesta, jakih govora, zato bih rekao da je ovo početak na jednom dugom putu na kojem ova Vlada ne smije stati", poručio je Milošević.

Plenkovićeva poruka je ljekovita

Na pitanje kako je doživio poruku premijera Andreja Plenkovića, koji je odao pijetet svim nevinim žrtvama, odgovorio je - ljekovito.

"Da premijer na taj dan, na tom mjestu iskaže pijetet prema svim žrtvama bez zadrške, osudi sve ratne zločine bez zadrške, da navede mjesta na kojima su počinjeni ratni zločini nad Srbima, da iskaže razumijevanje da veliki broj, da većina Srba ima drugačiji pogled na Oluju, za mene je značilo puno, za mene je značilo da se osjećam kao ravnopravni građanin Republike Hrvatske i zato bih sad i htio reći da, kao potpredsjednik Vlade i kao čovjek, osuđujem sve ratne zločine, pogotovo zločine koji su počinjeni nad Hrvatima u Lovasu, Škabrnji, Nadinu i svim drugim mjestima", rekao je,

Moja dužnost je da Hrvati čuju priču Srbina iz Hrvatske

Uoči odlaska u Knin, Milošević je na Facebooku otkrio da mu je otac bio u Hrvatskoj vojsci i da mu je ubijena baka.

"Moja priča je posebna meni zato što je moja, ali vjerujem da se tu na tisuće Srba iz Hrvatske prepoznalo, vjerujem da su se tu prepoznali i mnogi Hrvati i da je meni upravo sada na ovom mjestu kao člana Vlade bila dužnost da javnost čuje jednu priču Srbina iz Hrvatske, da je javnost sazrela da se takva priča čuje, da se uvaži, da se ne shvati krivo", rekao je Milošević.

Komentirajući kritike iz Srbije na svoj račun, rekao je da je očekivao da neće biti razumijevanja za njegov jučerašnji čin te da se nada da će se s odmakom vremena poruke od jučer i njegov odlazak racionalnije analizirati i da će se naći razumijevanja za to.

Na pitanje je li došlo vrijeme da netko iz Srbije prizna zločin na ovim prostorima, odgovorio je da on sigurno neće govoriti kako Srbija treba voditi svoju politiku.

"Činjenica je da su Hrvatska i Srbija susjedne zemlje premrežene kroz povijest, s političkim, gospodarskim, kulturnim i obiteljskim vezama, te da jedino dobrosusjedska politika može dati rezultat", poručio je.

(Izvor: HRT/Vlada)
 
 

Pisane vijesti