Ministar Beroš sa zdravstvenim udrugama o prekovremenim satima i zakonu o plaćama i radnom vremenu liječnika

Ministar zdravstva Vili Beroš sastao se s čelnicima triju zdravstvenih udruga kako bi razgovarali o prekovremenom radu liječnika i donošenju zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika.

Ministar je istaknuo kako uvijek treba komunicirati prilikom rješavanja problema te poručio da je svjestan svoje odgovornosti.

"Potpuno sam svjestan svoje odgovornosti prema liječnicima i svim zdravstvenim djelatnicima zbog funkcioniranja sustava. Svjedoci smo nagomilanih problema i krivog obračuna prekovremenih", rekao je Beroš novinarima.

Dijagnosticirali smo situaciju i dogovorili konkretne mjere za daljnje postupanje. Vrhovni sud je jasno dao pravorijek glede obračuna prekovremenih sati, to ćemo nastojati ispraviti i obeštetiti sve kojima su krivo obračunati prekovremeni sati, obećao je Beroš. Također je poručio kako funkcioniranje liječničke profesije treba urediti zakonom koji će definirati njihovo radno vrijeme i druge obaveze.

Čulinović Čaić: Plaćanje prekovremenih putem brze izmjene kolektivnog ugovora 

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić izrazila je zadovoljstvo održanim sastankom: "Bilo je kratko, efikasno i neurokirurški jasno. Radi se o tome da je ministar spreman u vrlo kratkom roku rješavati probleme koji su se do sada godinama nagomilavali", izjavila je.

Problem plaćanja prekovremenih sati rješavat će se putem brze izmjene granskog kolektivnog ugovora u kojem će se jasno definirati kako se točno obračunavaju prekovremeni sati.

"Zaostali sati će se isplaćivati, zdravstvene ustanove će dobiti naputke kako obeštetiti kolegice i kolege koji do sada nisu podigli tužbe. Očekujemo da će svi dobiti isplaćeno ono što su odradili. Isplate će biti čim se izmijeni kolektivni ugovor, očekujem da bi to moglo biti vrlo brzo", kaže Čulinović Čaić.

S ministrom Berošem dogovoreni su sastanci na tjednoj razini kako bi koordinirali akcije i ubrzavali rješavanje problema, dodala je.

Govoreći o akciji "Hoću raditi zakonito", u kojoj prikupljaju potpise liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad, odnosno rad dulji od 48 sati tjedno, Čaić je ustvrdila da imaju dovoljno potpisa, ali s konkretnim podacima neće izlaziti dok akcija ne završi.

Također je izrazila nezadovoljstvo jer već dvije godine čekaju na izmjene Zakona o reprezentativnosti, koje bi HLS-u omogućile da sam pregovara o radnim i materijalnim pravima liječnika.

"Bilo je riječi o reprezentativnosti. Ministar uviđa paradoks da oni koji su nositelji djelatnosti zdravstva nisu reprezentativni i nemaju pravo pregovarati te je zadužio svoje pravne službe da u najkraćem roku pripreme pravna rješenja kako bi HLS bio reprezentativan i imao pravo pregovarati", istaknula je Čulinović Čaić.

Luetić: Radna skupina za zakon o plaćama i radnom vremenu liječnika

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić izvijestio je kako je na sastanku bilo riječi o formiranju radne skupine koja će donijeti zakon o plaćama i radnom vremenu liječnika.

"Odluka o formiranju bit će potpisana do kraja tjedna, tako je ministar rekao, sljedeći tjedan očekujemo početak rada skupine", kaže Luetić.

Na pitanje imaju li konkretan iznos koje su bolnice dužne liječnicima za prekovremene sate, Luetić je rekao kako su komunicirali iznos od 800 milijuna kuna, ali je ministar rekao da će sa nadležnim institucijama doći do konkretnijih izračuna.

Zakon o plaćama očekuju u mandatu ove Vlade jer se radi o žurnoj problematici.

"Treba jasno definirati način isplaćivanja plaća liječnika, kao i zakonitost rada liječnika. Trebamo zakon koji će urediti rad liječnika i pomoći administraciji u boljoj regulaciji i privlačenju liječnika u manje atraktivne sredine", pojašnjava Luetić.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić kratko je kazao da je zadovoljan dinamikom djelovanja koju provodi ministar Beroš. "Vjerujem da će na tom tragu sve biti realizirano u skorije vrijeme", ocijenio je Krznarić.

Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti | Vili Beroš