Ministar Beroš za RTL Danas: Širenje bolesti je nemoguće spriječiti, moramo se pripremiti i biti oprezni

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je večeras u RTL-u Danas.

Jedan od petero Hrvata koji rade na kruzeru Diamond Princes na kojem je, nakon Kine, najveće žarište koronavirusa, sinoć je stigao u Zagreb. Iako nema simptome bolesti zbog opreza je smješten u novoosnovanu karantenu u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

"On je doista zbog radnih aktivnosti bio u kontaktu s raznim osobama pa i onima koje su oboljele. I njegova je ideja bila da zbog svoje sigurnosti i sigurnosti svoje obitelji bude pod nadzorom. Koliko je ovo dobrodošlo, pokazuju zbivanja u Italiji", rekao je u ministar.

Dodao je da ovakav oprez  nije pretjeran te da je ulog je prevelik. „Ulog je njegovo zdravlje, zdravlje njegove obitelji i zdravlje nacije“, kazao je.

Ministar zdravstva rekao je da preporučenu karantenu nitko neće moći odbiti.

S talijanskim kolegom još se nije uspio čuti jer tamo traje krizni sastanak.

"Jasno je da trebamo iz sata u sat pratiti situaciju jer se ona vrlo brzo mijenja. Putem našeg veleposlanika dogovoreno je da budemo stalno u kontaktu“, ustvrdio je Beroš.

Situacija u Italiji odredit će naš smjer

U Italiji se bolest pojavila u pokrajinama Veneto i Lombardija, popularnom odredištu Hrvata. Što se preporučuje našim ljudima koji planiraju ići tamo?

"Kolege tamo predlažu otkazivanje javnih priredbi. Ako se to potvrdi kod njih, i mi ćemo tako postupiti. Pratimo situaciju iz sata u sat. Ako sutra bude mirnije, i mi ćemo ići u tom smjeru", kazao je Beroš.

Istaknuo je da se razmatra i kako će izgledati povratak Hrvata koji su trenutačno tamo.

"Epidemiološka slika u Italiji za nekoliko sati odredit će naše poteze", rekao je Beroš.

Širenje bolesti je, kaže, apsolutno nemoguće spriječiti. "Očekujem da će se koronavirus u dogledno vrijeme pojaviti u Hrvatskoj. Mi se samo moramo pripremiti“, kazao je.

Ipak, istaknuo je ministar, smrtnost nije velika. "Ona je oko dva posto, a to je manje od običnog virusa gripe. U tom kontekstu nema bojazni, no ponavljam, riječ je o novom virusu, novoj bolesti. Vjerujem da neće mutirati, ali moramo biti oprezni", zaključio je Beroš.

Izvor: RTL/Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš