Ministar Dabro održao sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/19_lipnja/13_06_2024_6_sjednica_vlade (17).jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro održao je sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), na kojem se razgovaralo o ključnim temama u sektoru, poput kašnjenja isplate i načinu isplate potpora.

Ministar je kazao kako je potrebno napraviti detaljne projekcije gdje će se ići s investicijama i koji će se ciljevi postići, odnosno mora postojati jasna gradacija koja će obuhvatiti veći dio poljoprivrednika.
 
Naglasio je važnost uređenja tržišta, napominjući kako je potrebno inicirati donošenje Zakon o uređenju tržnica da bi se zaštitila domaća obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).
 
Kako se navodi u priopćenju HPK-a, oni su izrazili nezadovoljstvo kašnjenjem potpora, te je zatraženo da sve isplate budu do kraja lipnja.
 
Predsjednik HPK Mladen Jakopović je istaknuo kako na kraju isplate mora biti jasno naznačeno koliko je svaki poljoprivrednik tražio i koliko mu je isplaćeno po pojedinim stavkama, kako bi jasno znao za što je dobio potpore, što sad nije slučaj.
 
Jakopović je kazao i da je jedan od njihovih zahtjeva  da u Upravnom vijeću Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APRRR) budu predstavnici poljoprivrednih proizvođača, kako bi se rad Agencije ubrzao i bio u službi poljoprivrede i poljoprivrednika.
 
Predstavnici resornog ministarstva i APRRR na sastanku su objasnili kako potpore kasne jer Agencija ne može napraviti isplatu dok ne obavi sve kontrole.
 
Izvijestili su, također, da su svi poljoprivrednici dobili osnovne, preraspodijeljene potpore za mlade, proizvodno-vezana plaćanja, nacionalne potpore i prvu rata za većinu Eko shema, okvirno oko 70 posto.
 
Postoji određen broj poljoprivrednika, njih oko 30 posto, koji nisu ispunili obaveze, a kojima je omogućen dodatni rok za dopunu zahtjeva.
 
Izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu je prioritet
 
Što se tiče izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u HPK-u smatraju kako treba ograničiti količinu zemljišta prema korisniku, te da je potrebno osnažiti status OPG-a.
 
„Izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu je prioritet, problem koji se nije desetljećima riješio. Ministarstvo će analizirati dosadašnje učinke Zakona i slušati prijedloge za poboljšanje raspolaganja zemljištem donošenjem novog Zakona“, poručio je ministar Dabro.
 
Vezano uz izmjenu Strateškog plana za poljoprivredu, iz HPK-a su kazali kako podupiru izmjene i traže da se uvaže njihovi prijedlozi.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti