Ministar Dario Nakić za Večernji list: Svatko mora prvo odraditi svoj posao u bolnici

Koliko je novozaposlenih od 8. studenoga 2015.? - pitanje je koje je jučer dočekalo ravnatelje svih bolnica. I prvi potez novog ministra zdravlja dr. Darija Nakića koji je dužnost preuzeo u osam ujutro, a potom uz spomenuto pitanje zatražio i izvještaje hitnih prijema - koliko pacijent čeka od trijaže do pregleda, među ostalim.

Znači li to da ne vjerujete ni u pozitivno poslovanje bolnica predstavljeno prošli tjedan?

- Nama je plan staviti izvan snage Zakon o sanaciji bolnica jer su u prvoj godini imali 1,5 milijardi kuna novog gubitka. Zašto stvaramo iluziju i odjednom govorimo o nekom čudu? I dalje smo u minusu, samo manjem nego prije. Način plaćanja stimulira potrošnju i to ćemo mijenjati. Dok sam bio ravnatelj bolnice u Zadru, prve dvije godine nismo imali novih dugovanja, a druge dvije ukupno 25 milijuna i većinu za posebno skupe lijekove. U istom razdoblju fakturirali smo 120 milijuna kuna iznad limita, znači li to da smo trebali biti superuspješni?

Dakle, ravnatelji koji su praktički jučer predstavljeni uspješnima ipak ne mogu mirno spavati?

- Oni nisu izabrani i mi želimo napraviti iskorak. Nezamislivo mi je da na mjesto sanacijskog upravitelja možete staviti bilo koga i da ti ljudi nisu morali dati svoj plan rada. Za takve funkcije mora se provoditi javni natječaj.

Bez natječaja dobit ćete prvog suradnika, državnog tajnika?

- Ne bih govorio o imenima, a s obzirom na sporazum o suradnji s Mostom, oni će predložiti državnog tajnika, dok ja kao ministar imam pravo veta.

I vaše je imenovanje došlo iznenada?

- Mene je predložio županijski odbor HDZ-a Zadar i izabrao premijer Orešković.

Dakle, provodit ćete program HDZ-ova Odbora za zdravstvo, a on se razlikuje od najava Mosta i predloženih mjera. Kako ćete urediti privatni rad liječnika?

- Nemam definitivan prijedlog, privatni rad neće morati biti isključivo unutar bolnice, ali uloga ravnatelja bit će puno veća te će svatko morati prvo odraditi svoj posao u bolnici.

Konkurenciju ćete napraviti i među osiguranjima jer ste već najavili osiguranje kojim će pacijenti plaćati dodatnu uslugu?

- Stručna društva će reći što je standard, a ako pacijent želi nešto iznad toga onda će to platiti. Na primjer, ako za diskus herniju lumbosakralne kralježnice imate pravo na jedan MR u pet godina, a vi idete svake godine, onda ćete to platiti. Po sadašnjem sustavu vam to nitko ne brani, a plaćamo svi. I u dodatnom dijelu osiguranja mislim da se osim HZZO-a mogu uključiti i druge osiguravajuće kuće i konkurirati.

Hoće li pacijenti plaćati i nedolazak na pretrage?

- Imamo oko 30 posto nepotrebnih pretraga. Nisam za kazne, nego za prosvjećivanje. Ako je pacijent imao infarkt miokarda i nastavio pušiti, za njega će za određene pretrage polica biti skuplja nego za ostale. Više će izdvajati jer će imati veći rizik, ali samo za nadstandard dok je paket obveznih usluga jednak za sve.

A kako ćete sankcionirati i nagrađivati zdravstvene radnike?

- Dok sam bio ravnatelj uveo sam ukor i oduzimanje deset posto plaće, opomenu pred otkaz i 20 posto plaće, suspenziju i otkaz kao zadnju mjeru. A nagrađivat ćemo uvođenjem reda u sustav i razraditi kriterije te mladim liječnicima dati priliku da steknu iskustvo kroz pripravnički staž. I smatram da liječnici moraju imati strukovni kolektivni ugovor.

Hoćete nam i vi pričati o besplatnom zdravstvu?

- Molim vas, napišite da besplatno zdravstvo ne postoji. Plaćaju ga svi osiguranici.

A abortus? Bilo je to važno pitanje u ovoj kampanji.

- Ja sam za život, ali nikad neću biti za to da se abortus zakonski zabrani. Mislim da se svaka žena prije nego što se odluči na takav čin treba savjetovati sa stručnjakom.


Razgovarala Ivana Rimac
Večernji list, 26.1.2016.

Vijesti iz medija