Ministar financija Lalovac: Državna poticajna sredstva za stambenu štednju u 2015. najviše 245 kuna

Slika /Vijesti/2014/Prosinac/23 prosinac/Lalovac.jpg

„Ako znamo da su naše obveznice 4 posto, a prinos za stambenu štednju 4,9 posto, to je još uvijek atraktivan prinos za stambenu štednju“, istaknuo je ministar Lalovac na današnjoj sjednici Vlade.

Na današnjoj, 202. sjednici Vlade Republike Hrvatske, usvojena je Uredba o izmjenama i dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Ministar zdravlja Siniša Varga podsjetio je da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano da zdravstveni radnici koji obavljaju privatnu praksu na osnovi zakupa mogu zdravstvenu djelatnost nastaviti obavljati u privatnoj praksi u prostoru doma zdravlja, odnosno ljekarničke zdravstvene ustanove, u kojem su obavljali tu djelatnost do 31. prosinca 2014. Navedenom Uredbom produlje se rok za rad u privatnoj praksi na osnovi zakupa poslovnog prostora do 31. prosinca 2015. godine, i to zbog nužnosti osiguranja dostupnosti, sveobuhvatnosti i kontinuiranosti pružanja zdravstvene zaštite stanovništvu, što bi bilo ugroženo u slučaju prestanka rada zdravstvenih radnika - zakupaca jedinica zakupa domova zdravlja s danom 31. prosinca 2014. godine, istaknuo je ministar zdravlja.

Nadalje, na sjednici je usvojena i Uredba o izmjeni Zakona o zaštiti na radu. Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić uvodno je podsjetio da je Zakonom o zaštititi na radu definirano je da će Zavod za unapređivanje zaštite na radu postupati i rješavati u upravnim stvarima u prvostupanjskom postupku o svim pravima i obvezama propisanim Zakonom. „No, s obzirom da još uvijek nisu stvoreni preduvjeti da Zavod preuzme ta postupanja, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava nastavit će izdavati odobrenja pravnim osobama za obavljanje poslova zaštite na radu, do 28. veljače sljedeće godine“, pojasnio je ministar Mrsić.

Obrazlažući Odluku o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2015. godini, ministar financija Boris Lalovac podsjetio je da je Vlada na prošloj sjednici donijela odluku o vraćanju poticaja za stambenu štednju. Ovom Odlukom utvrđuje se da državna poticajna sredstva za stambenu štednju prikupljenu u 2015. godini iznose 4,9 posto što bi maksimalno po stambenom štediši značilo oko 245 kuna. „Ako znamo da su naše obveznice 4 posto, a prinos za stambenu štednju 4,9 posto, to je još uvijek atraktivan prinos za stambenu štednju“, istaknuo je ministar.

Ministar Lalovac predstavio je i Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda prijavljenih do 31. kolovoza 2014. godine u Republici Hrvatskoj. Prijedlogom odluke predlaže se dodjela ukupne pomoći u iznosu od 35.159.941,00 kuna. Navedena pomoć obuhvaća 12 županija, a raspoređuje se na 103 jedinice lokalne samouprave, odnosno na 16 gradova i 87 općina.

Predstavljajući Odluku o donošenju Izmjena i dopuna Programa obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije – obnova vodnih građevina i zaštita zdravlja životinja i ljudi, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina podsjetio je da je  Vlada 7. srpnja 2014. donijela Odluku o donošenju Programa kojim je utvrđena preliminarna procjena ukupnih troškova obnove vodnih građevina u iznosu od 82.850.500,00 kuna. „Predmetnim Izmjenama i dopunama Programa detaljno se utvrđuju vodne građevine koje se saniraju, lokacije sanacija, kao i ukupna financijska sredstva potrebna za provedbu istoga, s obzirom da je isto tek bilo moguće utvrditi nakon što se voda povukla i nakon što je bio omogućen pristup građevinama“, obrazložio je ministar. Nadalje, novi rok za provedbu sanacija, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, predviđen je za 20. lipnja 2015. godine. Također je iskazana i konačna vrijednost sredstava potrebnih za obnovu u iznosu od 114.573.707 kuna.

Vlada je prihvatila Program provedbe Strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj (2014. - 2020.), za razdoblje od 2014. do 2016. godine. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ocijenila je kako je zapošljavanje najbolji oblik borbe protiv siromaštva. Naglasila je da je Vlada svjesna da zadnjih nekoliko godina, koliko traje gospodarska kriza, građani vrlo teško pronalaze radno mjesto. „Zato smo se bavili mehanizmima koji su smanjili siromaštvo“, kazala je. Podsjetila je da je kroz predstečajne nagodbe spašeno 33 tisuće radnih mjesta, a program stručnog osposobljavanja pomogao je da 60 posto mladih pronađe posao. Rekla je i kako su za sljedeću godinu osigurana sredstva za Garanciju za mlade iz europskih fondova, „što će omogućiti mladim i obrazovanim osobama da uđu u svijet rada“. Ministrica Opačić kazala je i da su iz Fonda za europsku pomoć najugroženijima osigurana sredstva u iznosu od 36 milijuna eura do 2020. godine. Podsjetila je i da je Vlada prije dvije godine povećala socijalnu naknadu samcima na 200 kuna. Za iduću godinu najavila je stupanje na snagu zakona o osobnom stečaju, kao i nove programe za učenje djece koja su u rizičnoj skupini. Na kraju, ministrica Opačić izvijestila je da će se na sjednici Vlade u siječnju 2015. godine donijeti odluka o otpisu duga građanima koji su blokirani duže od godinu dana.

Donesena je Odluka o davanju državnih jamstava u korist Hrvatske poštanske banke d.d., Zagreb i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, za financiranje novogradnje 483 u BRODOSPLIT-HOLDING d.o.o. Ministar financija Boris Lalovac kazao je da će se jamstvo koristiti za osiguranje avansnih uplata u iznosu od 12,667.000,00 eura. „Radi se o jednom putničkom jedrenjaku koji će se graditi za naručitelja STAR CLIPPERS LTD., iz Bahama“, dodao je. Ministar financija Lalovac predstavio je i Odluku o davanju državnih jamstava u korist Hrvatske poštanske banke d.d., Zagreb i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, za financiranje novogradnje 478, 479, 480 i 481 +4 (opcijske) u BRODOSPLIT-HOLDING d.o.o. Pojasnio je da se radi o četiri avansne garancije u ukupnom iznosu od 23.334.000,00 eura, za gradnju četiri plovna objekta, za tvrtku DINO Norway AS, iz Norveške.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić predstavio je Odluku o davanju suglasnosti za preuzimanje duga društva HŽ Infrastruktura d.o.o., temeljem danih jamstava i neplaćenih obveznih davanja dužnika, povećanjem kapitala javnog dobra. Navedenom Odlukom daje se suglasnost Ministarstvu financija da preuzme dug društva HŽ Infrastruktura d.o.o., temeljem danih jamstava u iznosu od 1.770.962.722,27 kuna. “Namjena kredita je bila financiranje investicija HŽ Infrastrukture odnosno osuvremenjivanja željezničke infrastrukture“, kazao je ministar.  Provedbom ove Odluke povećava se kapital javnog dobra evidentiran u poslovnim knjigama društva HŽ Infrastrukture d.o.o, za ukupan iznos od 1.915.791.118,18 kuna.
 
 

Pisane vijesti