Ministar financija Linić: Prema mojim saznanjima, Branko Šegon postupio je prema zakonu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_financija_linic_prema_mojim_saznanjima_branko_segon_postupio_je_prema_zakonu.jpg

Ministar financija Slavko Linić danas je dao izjavu o medijskim napisima o svom pomoćniku Branku Šegonu. Kazao je da smatra da , prema njegovim saznanjima, nema sukoba interesa te da je Branko Šegon postupio po zakonu, međutim, to je područje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te će ono dati konačno rješenje o tome.

„Ostaje pitanje regularnosti dodjele kredita u HBOR-u,“, rekao je ministar i kazao da je kredit odobren u skladu s kriterijima HBOR-a i temeljem odluka Uprave HBOR-a. Što se tiče dvojbi koje se pojavljuju je li to kredit za refinanciranje, Uprava obrazložila da je to kredit za kompletno restrukturiranje ulaganja i završetak investicije. „Osobno ocjenjujem da je bilo u skladu s kriterijima HBOR-a“, kazao je ministar i dodao da su postupanja u HBOR-u u interesu gospodarstvenika i tu zloupotrebe nema. Naveo je da je 2012. godini bilo odobreno 77 takvih kredita, nije bilo neodobrenih kredita. Bilo je vraćenih predmeta, jer dokumentacija nije bila potpuna ili nije bilo dovoljno osiguranja.

„Kada je u pitanju postupanje Porezne uprave, neprihvatljivo je da se četiri godine rješava predmet, i da se o tome ne izvještava policija koja je dala nalog“, nastavio je ministar Linić. Kazao je da razloga za neodgovaranje u 2011. i 2012. godini zaista nije bilo: „Smatram da je to propust Porezne uprave“. Objasnio je da je predmet ponovo u obradi od trenutka kada je imenovana nova ravnateljica Poreznog ureda u Gradu Zagrebu te je, prema zadnjem izvješću, predmet u završnoj fazi, a javnost će biti obaviještena o nalazu. „O predmetu Šegon nije bila obaviještena ni ravnateljica Porezne uprave, ni ja osobno. Odgovornost je na Poreznoj upravi, ne znam razloge zašto nismo obaviješteni i zašto predmet nije procesuiran“, naglasio je ministar i rekao da će internim kontrolama probati doći do istine, međutim, veći dio kadrova koji je to radio, je još ranije razriješen i smijenjen.

Što se tiče mogućeg sukoba interesa zbog trgovačkog društva HTP Korčula, ministar je rekao da sukoba u tom dijelu nije bilo. To je bilo redovito izvršavanje posla na predstečajnoj nagodbi, koju radi Koordinacija na čijem je čelu Branko Šegon. Objasnio je da je navedeno trgovačko društvo u većinskom vlasništvu države, a dugovi su iznad kapitala s kojim je društvo osnovano, te je, osim predstečajne nagodbe bio moguć jedino stečaj. Želeći spasiti radna mjesta, odlučilo se za predstečajnu nagodbu te su se tražili novi investitori, koje su birali vlasnici, u ovom slučaju CERP. „Ulaskom novog kapitala, osigurat će se djelatnost, zaposlenost i ulaganje. Posao je odrađen onako kako se i očekuje, a Branko Šegon svojim postupanjem nije ničim naštetio“, zaključio je ministar. Kazao je da nema razloga za smjenu njegovog pomoćnika, a na upit hoće li ga smijeniti ako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključio da je sukoba bilo, odgovorio je potvrdno.



Pisane vijesti