Ministar financija Marić: Očekujem EK prognoze hrvatskog rasta na tragu onih od ostalih financijskih institucija

Ministar financija Zdravko Marić sudjelovao je danas u Bruxellesu na dvodnevnom sastanku Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), koji je započeo u ponedjeljak.  

U izjavi novinarima, kazao je da očekuje da će nove projekcije hrvatskog gospodarskog rasta, koje će Europska komisija objaviti u četvrtak, biti na tragu prognoza ostalih međunarodnih financijskih institucija i analitičara.

"Ne volim u načelu unaprijed govoriti kakve će projekcije biti, ali prema svemu onome što što čujemo od drugih međunarodnih institucija, od relevantnih analitičara u zemlji i inozemstvu, koji su svi manje više na istom tragu, riječ je o stopama rasta nešto ispod tri posto", rekao je.

Nakon dugogodišnje krize i recesije, kazao je ministar, sadašnje stope rasta su dobre i na zdravijim osnovama nego prije gospodarske krize, ali to nisu stope rasta s kojima se trebamo zadovoljiti u nekom srednjem do dugom roku.

"Treba stremiti povećanju potencijala rasta i onda će ukupne stope rasta biti bolje, onakve kakve svi željno očekujemo, one koje će stvarati puno veću zaposlenost, rast plaća i životnog standarda", poručio je.

Uljanik neće ugroziti stabilnost javnih financija 

Upitan kakav će učinak na proračun imati državna jamstva brodogradilištu Uljanik i hoće li se to odraziti i u prognozama Komisije, ministar Marić je pojasnio da je tu riječ o jednokratnom efektu, koji nije zanemariv, ali da neće ugroziti stabilnost javnih financija.

"Već sam rekao da je to jednokratni efekt koji neće ugroziti stabilnost javnih financija. On će sigurno imati efekta na ukupni javni dug i na rezultat proračuna za ovu godinu, međutim, trend nastavka smanjivanja javnog duga bit će apsolutno vidljiv. Vjerojatno će i u projekcijama Komisije biti apostrofiran kao jednokratni efekt", ustvrdio je Marić.

Ponovio je da je riječ o 4,3 milijarde kuna očekivanih protestiranih jamstava.

"To nije mali iznos. Očekujemo da ćemo kraja godine dobar dio tih protestiranih jamstava biti obvezni platiti i servisirati jer je to neki način poprilično jasno ne samo po pitanju avanskih jamstava za brodove koje su kupci otkazali tako i po pitanju nekih financijskih kredita koji su u dospijeću, a koje naravno treba podmiriti s obzirom na državno jamstvo. Ali, ponavljam, neće doći do ugroze javnih financija za ovu godinu, a svakako s velikom sigurnošću mogu reći da će biti nastavljen trend smanjivanja javnog duga u BDP-u", rekao je.

Za ukupni rezultat proračuna, kazao je ministar financija, morat će se sačekati do kraja godine, dodavši da nije Uljanika, da bi mogao bez imalo ustručavanja reći da očekuje dobar rezultat u smislu proračunskog viška, kao što je bio i prošle godine.

Izvor:Hina/VladaRH

Pisane vijesti