Ministar financija Marić: Povećanje plaća stajat će između 1,1 i 1,2 milijarde kuna godišnje

Ministar financija Zdravko Marić rekao je danas da će povećanje plaća javnim i državnim službenicima koje je u Hrvatskome saboru najavio predsjednik Vlade, na godišnjoj razini stajati oko 1,1 do 1,2 milijarde kuna.

Najavljena povećanja, čiji će točni datumi tek biti poznati, a prema očekivanju će biti početkom, sredinom i u drugoj polovici godine, prevedena u brojke iznose oko 1,1 do 1,2 milijarde kuna, rekao je Marić i dodao da će povećanje osnovice službenicima za mandata Vlade iznositi oko 18,3 posto.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u današnjem podnošenju Godišnjeg izvješća o radu Vlade u Hrvatskom saboru je najavio da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja od po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja. Najavio je i da će se osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka, podići s 3.800 na 4.000 kuna.

Temeljita analiza radnih mjesta i poslova u državnoj i javnoj službi

Marić je najavio i da će se Vlada "uhvatiti u koštac s problematikom koeficijenata složenosti poslova", kao i dodataka definiranih različitim ugovorima, pa je tako ideja da se u razdoblju od nekoliko mjeseci napravi temeljita analiza radnih mjesta i poslova u javnoj i državnoj službi.

Govoreći o podizanju osobnog odbitka s 3.800 na 4.000 kuna, rekao je da će se broj obveznika poreza na dohodak koji nisu u poreznim škarama povećati za 75 do 80 tisuća. Napomenuo je pritom da se trenutno 1,7 milijuna građana, s obzirom na dohodak, ne nalazi u poreznim škarama.

Podizanje osobnog odbitka po njegovim će se riječima odnositi i na ostale zaposlene, njih oko milijun, a financijski učinak će ovisiti o njihovim plaćama.

U džepovima građana 500 milijuna kuna više, uz kompenzacije za lokalnu samoupravu

Ukupni efekt te mjere je 500 milijuna kuna koje bi se trebale sliti u džepove građana, ali i uskratiti lokalnoj samoupravi, no Marić najavljuje kompenzacijske mjere za lokalnu samoupravu. Naime, porez na dohodak je jedan glavnih prihoda jedinica lokalne samouprave.

Kao i ostale porezne izmjene, i ta bi trebala krenuti s prvim danom iduće godine, najavio je ministar financija.

Odgađanje smanjenja stope PDV-a za jedan postotni bod, kaže Marić, ostavit će u državnoj blagajni između 1,7 i 1,8 milijardi kuna.

Marić je istaknuo da unatoč svim najavljenim mjerama neće biti odstupanja od zacrtanih smjernica ekonomske i fiskalne politike, pa bi u tom smislu i proračun za 2020. godinu trebao biti uravnotežen.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić