Ministar financija: Povećanje osnovice plaće za tri posto u okviru je mogućnosti proračuna

Ministar financija Zdravko Marić u izjavi je medijima u Saboru kazao da sindikati imaju legitimno pravo na štrajk uslijed neprihvaćanja Vladina prijedloga o povećanju osnovice plaće za tri posto.

"Legitimno pravo, naravno. Mi smo došli s ponudom koju je jedan dio sindikata ocijenio prihvatljivom, a drugi dio nije. Mislim da ćemo imati još nekakav razgovor jer je s njihove strane bio jedan poziv", rekao je.

Nudimo što je moguće i izvedivo

Čelnici sindikata zaposlenih u javnih službama najavili su u ponedjeljak štrajk u svim javnim službama koji bi trebao početi 28. studenoga i održavao bi se svaki tjedan po jedan dan sve do ispunjenja zahtjeva za većim plaćama zaposlenika u javnim službama.

Ministar Marić je naglasio kako nikada na sastanke sa sindikatima ne idu "s figom u džepu, nego vrlo otvoreno i transparentno".

"Shvaćamo i prihvaćamo neke njihove prijedloge da nije dovoljno samo godinu za godinom, već da treba imati neki dugoročni okvir te ponukani nekim iskustvima iz prošlosti treba voditi računa o održivosti javnih financija. Nudimo što je moguće i izvedivo, tri posto je u okviru mogućnosti proračuna za 2019. godinu", objasnio je.

Očekujemo konstruktivan dijalog

Novinari su kazali kako sindikati traže povećanje od šest posto.

"U sabornici čujem i deset posto, od onih ljudi koji su istim sindikatima nedavno smanjivali te koeficijente. Nitko sretniji od nas da imamo mogućnosti da javne financije mogu pretrpjeti takav postotak", odgovorio je ministar financija, dodavši da je tih tri posto bez božićnica i regresa oko 900 milijuna kuna.

"Svaki postotak vam je 300 milijuna kuna, no ponavljam - na samom sastanku su krivo shvaćane poruke. Mi smo taj iznos predvidjeli par mjeseci prije formalnog donošenja proračuna na sjednici Vlade i tada nismo raspolagali informacijama o Uljaniku te drugim stvarima", naglasio je.

Na pitanje novinara što očekuje od budućih sastanaka, ministar Marić je rekao kako ne želi prejudicirati te očekuje konstruktivan dijalog.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti