Ministar Fuchs: Sportske dvorane zasad zatvorene, sigurnost učenika u prvom planu, nemojmo brzati

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u utorak kako trenutno nema novih proboja koronavirusa u škole kao i da školske sportske dvorane zasad neće biti otvorene za klubove koji su ih koristili za treninge i rekreaciju, a sportašima je poručio da treniraju na otvorenom. 

„Proces ulaska i izlaska iz škole treba se uhodati te ako sve bude u redu, ako ne bude novih proboja u škole može se razmišljati da se sportske dvorane koriste vikendom kada djece nema u školi, uz obvezu klubova da se dvorane nakon upotrebe dezinficiraju. U ovom času ne bismo izlazili s tom varijantom“, izjavio je Fuchs u Pribislavcu gdje je s premijerom Andrejom Plenkovićem posjetio novootvorenu osnovnu školu Vladimir Nazor.

Kazao je i kako se razgovara s epidemiološkim službama te da su na tragu određenog rješenja.

Na pitanje o tome kako sportski klubovi tvrde da će se cijela situacija negativno odraziti na upis nove djece, da će ih izbaciti iz trenažnog procesa te staviti u nepovoljan odnos sa sredinama koje mogu koristiti  gradske ili županijske dvorane, resorni ministar je podsjetio kako je nekad bio ministar šport te je sportašima preporučio da dok traje lijepo vrijeme rade kondicione treninge na otvorenom.

„To će doprinijeti psihofizičkoj spremnosti mladih i malih sportaša. Ne vjerujem da će doći do dramatičnih situacija jer će netko upisati nove članove koji tjedan kasnije“, poručio je. Dodao je kako razumije problematiku ali i da je sigurnost učenika u prvom planu.

„Sve će doći na mjesto, nemojmo brzati“, naglasio je Fuchs.

Danas potpisani zadnji ugovori za pomoćnike u nastavi

Za pomoćnike u nastavi rekao je kako su danas potpisani zadnji ugovori, "a to će biti riješeno i s malim postotkom onih županija koje su kasnile s raspisivanjem natječaja pa će svi učenici imati pomoćnike".

Osvrnuo se i na upozorenja nekih učitelja kako bi trebalo ponoviti prošlogodišnje gradivo jer đaci imaju rupe u znanju, rekavši da je prvih dva tjedna nastave predviđeno za ponavljanje i prepoznavanje mogućih nedostataka iz prošle godine.

„To će učitelji znati najbolje procijeniti sami s obzirom da djeca više-manje nastavljaju s istim učiteljima“, rekao je. Dodao je kako imaju vremena jer su kurikuli smjernice, dodatna pomoć profesorima koji preporuke mogu modificirati.

Veći broj učenika sa zaključenim odličnim ocjenama pripisao je posljedicama on line nastave.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Radovan Fuchs