Ministar Hajdaš Dončić s potpredsjednikom EK Kallasom: Nakon završetka studije u srpnju, znat će se najbolje rješenje za povezivanje hrvatskog juga

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_hajdas_doncic_s_potpredsjednikom_ek_kallasom_nakon_zavrsetka_studije_u_srpnju_znat_ce_se_najbolje_rjesenje_za_povezivanje_hrvatskog_juga.jpg

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet Siim Kallas posjetio je danas Vladu Republike Hrvatske. Nakon sastanka s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem, održane su izjave za medije.

Ministar Hajdaš Dončić izvijestio je da je s potpredsjednikom Europske komisije razgovarao o pet ključnih tema, a to su: regulacija Transeuropskih prometnih mreža (TEN-T), četvrti željeznički paket, status predstudije izvedivosti povezivanja hrvatskog juga, status strategije prometa Republike Hrvatske te sigurnost u prometu, posebice s naglaskom na sigurnost zračnih luka.

Za Republiku Hrvatsku je sada strateški najvažnije definiranje "Core Networka", odnosno osnovne mreže koridora te uključivanje hrvatskih prometnih pravaca u tu mrežu kako bi mogli povući sredstva iz europskih fondova. Ponovljena su stajališta Republike Hrvatske, a to je da željezničke poveznice od Republike Slovenije do Republike Srbije, tzv. koridor 10, zatim željeznička ruta od granice s Mađarskom do Rijeke, kao i unutarnji plovni put Dunav, postanu kroz novu regulativu sastavni dijelovi TEN-T koridora, jer to omogućava sufinanciranje spomenutih dionica u iznosu do 85 posto.

Druga je tema bio četvrti željeznički paket. Ministar Hajdaš Dončić naglasio je da će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijeti novi zakon o željeznici i interoperabilnosti na željeznici. „Cijela buduća diskusija u Europskoj komisiji svodi se na odvajanje nekih nacionalnih željeznica iz sustava holdinga na tri separatna dijela, što je RH već napravila, a to su infstrastruktura, putnički i cargo prijevoz, kao i najvažnije pitanje sigurnosti i interoperabilnosti sustava željeznica“, kazao je ministar.

Treća tema je bila status predstudije izvedivosti povezivanja hrvatskog juga. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je prije par mjeseci ugovorilo izradu te studije sa Sephageom i s Europskom komisijom. Ministar je rekao da je analizirano šest različitih mogućnosti povezivanja hrvatskog juga, od onih koje se tiču potencijalnog Jadransko-jonskog pravca, kroz zaleđe Neuma, do onih koje se tiču povezivanja mostom kroz Pelješac. „Prema preliminarnim rezultatima koji su još uvijek u fazi drafta i koji će biti gotovi tek koncem šestog mjeseca, vjerojatno će najbolja solucija biti izgradnja mosta“, rekao je ministar ističući pritom da to nije glavna tema razgovora s povjerenikom Kallasom, jer se on financira kroz komponentu regionalna konkurentnost, što znači da je za to zadužen povjerenik za regionalni razvoj Europske komisije.

Ministar Hajdaš Dončić kazao je da Ministarstvo završava prometnu strategiju Republike Hrvatske. „Jedan dio će biti gotov ove godine, a podijeljena je na 6 sastavnih dijelova, a to su: željeznica, cesta, zrak, pomorstvo, unutarnji plovni putovi i mobilnost osobito kog velikih urbanih aglomeracija. To će biti strategija Republike Hrvatske za razdoblje 2015.-2025., a upravo nam je ona i fokus i preduvjet za sustavno uključivanje u financijski period 2014.-2020., u dijelu financiranja javne infrastrukture“. Ministar je naglasio da u ovom trenutku Ministarstvo nadzire oko 40 projekata, koji su vrijedni oko 3,6 milijarde eura.

Završna tema razgovora bila je sigurnost svih sudionika u svim oblicima prometa.

Potpredsjednik Europske komisije Kallas zahvalio je ministru Hajdaš Dončiću na sveobuhvatnom pregledu njihovog današnjeg razgovora. Rekao je da se u Europskoj uniji iznimno puno radi na integriranju Hrvatske u sve strukture Europske unije. „Puno je konkretnih projekata, europska mreža je velika, a mi sa svoje strane pozdravljamo pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i u segmentu transporta i prometa. Učinit ćemo sve da se ona uklopi na što je moguće bolji i uspješniji način“, zaključio je potpredsjednik Europske komisije Kallas.

Odgovarajući na novinarska pitanja vezana uz gradnju Pelješkog mosta, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet Siim Kallas kazao je da ne može reći ništa konkretno. „Što se mosta tiče, koliko ja znam, niti jedna solucija još nije izabrana niti je bilo čemu dana prednost. Moji kolege iz regionalnog razvoja potvrdili su da nema konačnog rješenja niti odluke“, naglasio je povjerenik za promet Kallas, dodavši da pitanje mosta nije transportno već pitanje politike regionalnog razvoja. Ministar Hajdaš Dončić ponovio je da je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dobilo tek nacrt različitih solucija. „One su nastale na bazi informacija koje su Hrvatske ceste ili neka druga poduzeća u resoru Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, i, uz koordinaciju s ministarstvima regionalnoga razvoja te vanjskih i europskih poslova, prikupile kao podatke koji se još uvijek obrađuju“. Naglasio je da se završetak Studije očekuje negdje oko srpnja ove godine. „Tada će biti definirano najbolje rješenje, i ono ne uključuje samo ekonomske već i demografske, socijalne i neke druge elemente“, zaključio je ministar Hajdaš Dončić.

Potpredsjednik Europske komisije sastao se danas i s potpredsjednicima Vlade Nevenom Mimicom te Brankom Grčićem.



Pisane vijesti