Ministar Horvat: Konačna verzija plana za Uljanik idući tjedan

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, nakon sastanka s novom upravom Uljanika, izvijestio je da je stigao novi koncept plana restrukturiranja te je najavio kako bi konačna verzija toga plana trebala biti poznata idući tjedan.
S obzirom da će novoj upravi trebati nekoliko dana za finaliziranje  novoga plana restrukturiranja, ministar očekuje da će konačna verzija u Ministarstvu biti zaprimljena sredinom idućega tjedna. Ministarstvo gospodarstva će ga analizirati zajedno s Ministarstvom financija te bude li sve u redu, plan će sljedeći tjedan biti poslan u Europsku komisiju.
Danas predstavljeni noviteti uključuju i 3. maj, napominje Horvat, a kaže i da se razmišlja o novom modelu gdje se više ne gleda isključivo Uljanik, u smislu da su brodogradilišta u Puli i Rijeci dio istog procesa.
Kazao je da se u ovom trenutku zna koliko sredstava treba osigurati za  likvidnost i završetak brodova koji su na navozima i koje je moguće relativno brzo završiti.
"Nakon konkretnog izračuna kojeg očekujemo do utorka odnosno srijede ujutro, moći ćemo točno komunicirati brojke i donijeti definitivnu odluku s kojim se novogradnjama ide u završetak, a koje će biti definitivno otkazane, čime će država morati platiti jamstva koja su za te novogradnje uzete", poručio je.
Ustvrdio je da je ovaj plan i koncept restrukturiranja puno ozbiljniji od prijašnjih te da trenutno postoji puno veći interes potencijalnih partnera za 3. maj nego za Uljanik. 
Upitan o najavama dolaska radnika brodogradilišta u Zagreb, ministar Horvat je kazao da se takvim pritiscima neće brže stići do rješenja. Pritisak na Vladu i Upravu ocjenjuje kontraproduktivnim, te poručuje da neće polučiti nikakav rezultat.
Ustvrdio je da je za one brodove koji su u visokoj fazi gotovosti praktičnije naći sredstva da se završe i isporuče, te na taj način smanji pritisak na državni proračun zbog jamstava.
Rekao je da se vode ozbiljni razgovori s dva odnosno tri potencijalna ulagača  u brodogradilišta i u Rijeci i u Puli.
Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić kazao je da se radi na tome da plaće budu isplaćene sljedeći tjedan, a vezano uz nekretninski biznis kazao je da novi program restrukturiranja polazi od brodogradnje kao isključivog i primarnog cilja uprave i radnika.
Ocijenio je da su djelatnici Uljanik grupe svjesni poteškoća te im zahvalio na strpljenju  i povjerenju.
Ljudi stvarno odlaze, no postoji značajna volja i privrženost društvima u Rijeci i Puli da se, čim budu stvoreni uvjeti, vrate na posao, kazao je.
Upitan za komentar najave sindikata da se, ne bude li bude plaća isplaćena danas ili sutra, ide u radikalnije prosvjede i dolazak u Zagreb, Bulić je rekao se mora osigurati koncept koji će dokazati održivost sustava i planovi koji mogu stvoriti okvir za isplatu plaća.
Nije realno očekivati da plaće budu danas, sutra ili ovaj tjedan, ali radi se na tome da to bude tijekom sljedećeg tjedna, rekao je.
Na pitanje izbacuje li se u potpunosti nekretninski biznis iz plana restrukturiranja, Bulić je ponovio da novi program restrukturiranja polazi od brodogradnje  te je  isključivi i primarni cilj uprave i svih radnika, te da jednako razmišljaju i partneri u vanjskim institucijama. 
Član Nadzornog odbora iz redova zaposlenika Samir Hodžić istaknuo je da bi se plaća mogla očekivati u prvom dijelu sljedećeg tjedna, ako ne bude neočekivanih zastoja. On smatra da bi se radnici trebali strpjeti prije sindikalnih akcija, jer se sada zna kad bi otprilike mogla biti isplaćena plaća.
HINA/Vlada
 

Pisane vijesti